У Росії чоловіку, який стежив за тим, щоб влада не нищила меморіал Нємцова, загрожує в’язниця

Дата: 13 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У столиці Росії Москві силовики затримали місцевого мешканця Євгена Міщенка, який був волонтером та стежив, щоб влада не нищила меморіал на місці вбивства опозиційного політика Бориса Нємцова. Чоловіку закидають участь у легіоні “Свобода Росії”, що воює на боці України. 

Про це повідомляє “Медіазона”. 

Фото: BBC

Щодо Міщенка порушили кримінальну справу стосовно участі в діяльності терористичної організації. Інформацію, що йому закидають саме участь у легіоні “Свобода Росії”, надав адвокат Микола Фомін

Затримали Міщенка пізно увечері 11 вересня неподалік будинку. Дружина активіста дізналася про це лише тоді, коли їй написав слідчий.

Стаття, за якою порушили справу, передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі.

Бориса Нємцова вбили вночі 27 лютого 2015 року в центрі Москви, на Великому Москворецькому мосту, який тепер має неофіційну назву “міст Нємцова”. Опозиціонера розстріляли, а нападники втекли з місця злочину. Згодом за вбивство Нємцова судили п’ятьох осіб: 

  • колишнього військового чеченського батальйону “Північ” Заура Дадаєва відправили за ґрати на 20 років;
  • Анзора Губашева засудили до 19 років ув’язнення;
  • Шадіда Губашева – до 16 років;
  • Темірлана Ескерханова – до 14 років;
  • Хамзата Бахаєва – до 11 років.

Визнаний виконавцем убивства Дадаєв переконував, що вбив опозиціонера, адже той критикував іслам. 

Проте справжнім організатором убивства Нємцова адвокати родини вбитого опозиціонера називали ексофіцера чеченського батальйону “Північ” нацгвардії РФ Руслана Геремєєва. Російські слідчі навіть не допитували його в справі, бо коли стукали йому у двері, щоб поспілкуватися, то їм не відчинили.

Після початку повномасштабного вторгнення Геремєєв брав участь у війні проти України, зокрема в захопленні Маріуполя на Донеччині. 

Нагадаємо, що ЄСПЛ визнав неефективним розслідування вбивства Нємцова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter