У російських силовиків з’явилися нові методи для переслідування кримських татар – правозахисник

Дата: 26 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру Ескендер Барієв розповів про нові методи російських силовиків, які вони використовують в тимчасово окупованому Криму  щодо місцевих активістів та причетних до Курултаю і Меджлісу кримськотатарського народу.

Про це він розповів в ефірі “Суспільне. Студія”.

“Росіяни використовують такі методи: або приходять уночі, щоб люди не встигли надати інформацію сусідам, родичам, близьким, або ж викрадають людину. Але водночас вони попереджають і кажуть: “Якщо ви не говоритимете вголос про все це, ваша близька людина буде на волі”, – розповів він.

За його словами, в лютому та березні 2024 року російські силовики активно проводили обшуки, приходили до тих, хто має стосунок до місцевих і регіональних Меджлісів, до Курултаю, до Центральної виборчої комісії Курултаю кримськотатарського народу.

“Про затримання ми можемо мати менше інформації, тому що вони, особливо після того, як отримали рішення Міжнародного суду ООН щодо Конвенції з дискримінації, посилили обшуки серед активістів або людей, причетних до системи Курултаю та Меджлісу”, – додав Барієв.

За даними Кримськотатарського ресурсного центру, за перший квартал 2024 року російські силовики провели в Криму 33 обшуки, 28 з яких проходили в будинках кримських татар. Крім того, було зафіксовано 41 затримання, або утримання, 46 допитів, опитувань і бесід, а також 43 арешти з боку силовиків РФ.

Крім цього, правозахисна організація вказала, що на сьогодні зафіксовано 194 кримських політв’язні, які перебувають у місцях несвободи, з них 134 – кримські татари.

За даними Представництва Президента України в АР Крим, станом на 22 квітня окупанти незаконно ув’язнили 218 осіб, з них 134 — кримські татари. Із загальної кількості 33 – арештовані (з них 22 кримські татари), 149 – ув’язнені (з них 99 кримських татар), 26 – без статусу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter