У російському суді почали дебати в справі 24 бійців полку “Азов”

Дата: 21 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Південному  окружному військовому суді в Ростові-на-Дону розпочалися судові дебати в справі 24 оборонців Маріуполя, яких звинувачують в “участі в терористичній організації” та “спробі захопити силою владу”. 

Про це повідомляють російські пропагандисти із зали суду. 

Оборонці Маріуполя із зали суду. Скриншот відео

У залі суду за фейковим судилищем спостерігає 21 боєць полку “Азов”, серед яких дев’ять – жінки.

Двох інших оборонців Маріуполя, Давида Касаткіна і Дмитра Лабінського, судять заочно, оскільки напередодні їх обміняли за станом здоров’я. Українських захисників і захисниць обвинувачують в “участі в терористичній організації” (ст. 205.5 КК Росії) та “спробі захопити владу силою” (ст. 278 КК Росії).

Також стало відомо й про те, що справу проти ще одного військовополоненого Олександра Іщенка, який помер у російському СІЗО, закрили. За інформацією російського кореспондента, суд отримав документи з ізолятора, де утримували  Іщенка. У медичному свідоцтві про смерть українського військовополоненого від 25 липня йдеться про те, що “причину смерті не встановлено через гнильні зміни органів і тканин трупа”.

Нещодавно заступник командира бригади “Азов” Святослав Паламар опублікував довідку про причини смерті та результати судмедекспертизи. У документах, опублікованих Паламарем зі згоди дружини Іщенка, також ідеться про те, що він крім травми грудної клітки мав множинні переломи ребер унаслідок ударів тупим предметом. 

Росія офіційно не сповістила українську сторону про причини та обставини смерті українського військовополоненого Олександра Іщенка, тож Україна звернулася до Червоного Хреста та ООН, щоб ті зафіксували факт загибелі й звернули увагу на умови утримання полонених у РФ.

Нагадаємо, що 30 липня цього року донька Олександра Ксенія написала на своїй інстаграм-сторінці, що її батька не стало дев’ять днів тому. За її словами він перебував у полоні вже 22 місяці та мав проблеми зі здоров’ям. Іщенко був водієм у полку “Азов”. У 2022 році чоловік разом з іншими оборонцями Маріуполя потрапив у російський полон. 

Перше засідання в справі українських військовополонених відбулося на початку червня 2023 року. 

Адвокат Дмитро Коваль, в коментарі МІПЛ зазначив, що розслідувати дії українських військовополонених та передавати їхні справи до суду не заборонено, але питання в тому, за що їх судять. На його думку, людей судять просто тому, що Росії потрібні показові суди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter