У російській в’язниці кримському політв’язню Приходьку не надають медичної допомоги

Дата: 09 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що кримчанин Олег Приходько за три місяці відбування покарання в російській в’язниці жодного разу не отримав медичної допомоги та необхідних ліків, що надсилають йому родичі.

Про це написала вона на фейсбук-сторінці

Олег Приходько

Омбудсменка наголосила, що в Приходька хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи та глибоке стійке двобічне порушення слуху та зору.

Крім того, його утримують в одиничній камері понад три місяці, а також він змушений проводити весь день на ногах, оскільки лежати дозволяють тільки під час відбою.

Росія також порушує його право на зв’язок із зовнішнім світом, адже за час перебування Олега у Владимирському централі він не отримав жодного листа від рідних. Його кореспонденція теж не потрапляє до родичів, хоча він їм пише щодня.

У нього забрали всі особисті речі з номерами телефонів рідних.

Денісова звернулася до російської колеги Москалькової та до міжнародної спільноти, щоб ті посилили тиск на країну-агресора та допомогли повернути всіх політв’язнів.

Генеральний консул України в Росії Тарас Малишевський повідомив, що із в’язницею “Володимирський централ” українським дипломатом в Москві важко працювати. За його словами, дипломати “давно” відправили запит про відвідування Олега Приходька, утім досі вони не отримали відповіді з цього місця несвободи. 

Нагадаємо, Олег Приходько проживав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Чоловік не приховував своєї проукраїнської позиції і публічно засуджував приєднання Криму до Росії у 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку. Олег Приходько грубо припиняв такі візити.

Із 2016 року його почали викликати на численні допити в ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді й абсурдні бесіди на тему патріотизму і націоналізму. Один раз його оштрафували в адміністративній справі за вилучення в нього вдома нацистських атрибутів та символіки, які він нібито розповсюджував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Олега Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гараж, де знайшли вибухівку. Приходько заарештували й висунули звинувачення в підготуванні до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше російські силовики додали обвинувачення в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин” і плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

Як відомо, 3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону незаконно засудив Олега Приходька до п’яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у 110 тисяч рублів за начебто “незаконне виготовлення вибухових речовин, спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року”.

17 травня 2021 року Військовий апеляційний суд м. Власіха Московської області відхилив апеляційну скаргу Олега Приходька на незаконне попереднє рішення суду першої інстанції за відсутності будь-яких достовірних доказів провини українця.

За попередньою інформацією, Олега Приходька етаповано для відбування незаконного покарання до російського міста Владимир. Останнє відоме місце утримання нашого співгромадянина – “ФКУ СИЗО-1 УФСИН России по Ростовской области”.

Раніше низка правозахисних організацій висунула Росії вимогу негайного звільнити політв’язня Приходька, припинити переслідування інших активістів та громадських журналістів в окупованому Криму. 

Правозахисники також закликали ООН, ОБСЄ, Раду Європи сприяти забезпеченню роботи в Криму незалежної моніторингової місії щодо ситуації з дотриманням прав людини, зокрема свободи слова і вираження поглядів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter