У Росії державним ЗМІ заборонили акцентувати увагу на тривалості війни в Україні

Дата: 02 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Напередодні 100 днів з початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну Кремль заборонив державним ЗМІ “акцентувати увагу” на тривалості війни.

Про це пише “Медуза” з посиланням на чотири джерела: в адміністрації президента РФ, одному із державних медіа, в мерії Москви і в одному з провладних видань. 

Знищена на Харківщині техніка росіян. Джерело: пресслужба Офісу президента України

Влада Росії “попросила” державні та провладні медіа 3 червня 2022 року “не тиражувати тему 100 днів “спеціальної військової операції” та “не акцентувати” увагу читачів та глядачів на тривалості війни, пише видання.

Такі вимоги надійшли у редакції ЗМІ напередодні 3 червня — сотого дня повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Журналісти медіа відзначили, що в онлайн-трансляціях про “спецоперацію” у провладних таблоїдах “Комсомольська правда” та “Московський комсомолець” дійсно вказано лише поточну дату.

У державному інформагентстві ТАРС тривалість вторгнення також не вказується.

Немає згадки про тривалість війни у випусках новин на Першому каналі та каналі «Росія 1», на головних сторінках РІА “Новости” та російськомовної версії RT.

“Акцентування уваги на датах, пов’язаних з війною, може змусити росіян задуматися про цілі та успішність вторгнення”, — пояснив “Медузі” співрозмовник в адміністрації президента.

У Кремлі “не хочуть нагадувати”, що вторгнення триває вже понад три місяці. Співрозмовник “Медузи”, близький до адміністрації президента, посилаючись на результати закритих соціологічних опитувань сказав, що багато росіян і так упевнені: “спецоперація” затяглася, а про її “цілі”, крім “денацифікації й демілітаризації”, досі нічого не відомо.

Водночас прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков у коментарі “Медузі” не погодився з думкою про те, що війна затяглася, бо “у таких “операцій” не може бути чітко визначеного таймінгу”.

На запитання, чи були якісь вказівки щодо висвітлення у ЗМІ тривалості війни з Кремля, він не відповів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter