У регіоні РФ, де більшість клінік вже не робить аборти, офіційно заборонили “пропаганду” переривання вагітності

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Курській області Росії, де більшість приватних клінік вже відмовились від проведення абортів, законодавці офіційно обмежили право жінок переривати вагітність. 

Про це повідомляють пропагандистські російські медіа. 

Фото: ТАСС

Обмеження ввели на так звану “пропаганду” та на “схиляння” до абортів. Окрім цього, під заборону потрапила “пропаганда” способу життя чайлдфрі та поширення “агресивної інформації” про це у соцмережах.

Порушникам серед пересічних громадян загрожує штраф у розмірі від трьох до п’яти тисяч рублів, порушники-посадовці платитимуть від 10 до 20 тисяч, а юридичні особи – від 30 до 50 тисяч.

У Росії не перший рік обговорюють те, як можна обмежити репродуктивні права жінок, втім, нині, як припускають журналісти, влада вирішила робити це без внесення одразу прямої заборони у законодавство. Таким чином у Росії вже ухвалили законодавство щодо “ЛГБТ-пропаганди”, спочатку приймаючи дискримінаційні заборони на рівні регіонів.

Вже у двох російських регіонах ввели покарання за “схиляння до аборту”, а практику, коли приватні клініки відмовляються надавати допомогу жінкам, апробували в окупованому Криму. На півострові відтепер жінка може перервати вагітність лише у державній клініці й після вислуховування настанов від окупаційних посадовців про соціальну підтримку дитинства.

Доступ до абортів є одним з важливих елементів забезпечення права на захист репродуктивного здоров’я жінки, тож Всесвітня організація охорони здоров’я наполягає – держави мають гарантувати доступ до безпечної допомоги щодо переривання вагітності для кожної жінки, яка цього потребує.

Нагадаємо, що в Україні повнолітня жінка за власним бажанням може перервати вагітність при терміні до 12 тижнів, а до 22 тижнів – за медичними показами, коли є загроза життю як матері, так і дитини. Лікарі не мають права відмовлятися від участі в перериванні вагітності у зв’язку з релігійними чи етичними міркуваннями, бо у цей час вони виконують свої професійні обов’язки.

Попри це в Україні є ті, хто хоче обмежити право українок на аборт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter