У разі аварії на ЗАЕС примусовій евакуації підлягають близько 400 тисяч людей – Старух

Дата: 16 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Зараз відбувається коригування плану евакуації з Енергодара та зони ризику радіаційного забруднення з урахуванням військової ситуації. У разі аварії на АЕС із Запорізької та Дніпропетровської області необхідно буде евакуювати близько 400 тисяч людей.

Про це заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Фото: Енергоатом

“Ситуація небезпечна, і не тільки для Запорізької області. Якщо взяти 50-кілометрову зону обов’язкового відселення внаслідок можливої аварії на АЕС, то це більш ніж 200 тисяч у нашій області й 200 тисяч у Дніпропетровській області. Йдеться про міста Нікополь, Марганець, Енергодар, Василівка, Дніпрорудне та інші”, – сказав він.

Старух зазначив, що проблема в тому, що повністю реалізувати заходи цивільного захисту населення дуже складно, бо частину території захоплено.

Очільник області сказав, що створено відповідні управлінські структури, наразі відбувається коригування плану евакуації з Енергодара та зони ризику радіаційного забруднення з урахуванням військової ситуації. Ситуація перебуває на контролі центральної влади.

Щодо радіаційного стану на АЕС, то воно стабільне. Показники не перевищують норми. Але все може змінитися в будь-який момент через небезпечну діяльність росіян.

Нагадаємо, що МВС разом з ДСНС і Мінрегіон обговорює різні сценарії реагування на загострення ситуації на ЗАЕС, зокрема й евакуацію людей з навколишніх населених пунктів. Кожен ядерний об’єкт має план дій у разі виникнення надзвичайної ситуації, а на ЗАЕС нині рівень загрози оцінюють як найвищий. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter