У Раді зареєстрували законопроєкт щодо додаткового захисту волонтерів під час війни

Дата: 17 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №7464 щодо удосконалення захисту волонтерів, які здійснюють діяльність у районах ведення бойових дій.

Про це повідомила народна депутатка, одна з ініціаторок документа Ольга Стефанішина на своїй сторінці у фейсбуку. 

Загиблий під Черніговом від рук російських військових волонтер Олексій Антонов. Джерело: фейсбук-сторінка Ольги Стефанішиної

У своєму дописі нардепка розповіла про волонтера Олексія Антонова, який загинув 30 березня разом з її чоловіком Богданом під Черніговом, намагаючись завезти гуманітарну допомогу людям в окупованому місті та вивезти тих, хто хотів врятуватися від окупантів.

Його батько, який дуже погано бачить і для якого Олексій був фактично його “руками та очима”, попросив Стефанішину “зробити так, щоб волонтери, які так багато роблять і ризикують життям під час цієї жахливої війни, якось відзначалися державою”.

“Зараз вони не мають жодних статусів і пільг. А рідні, в яких загинули родичі-волонтери, лишаються напризволяще, як батько Олексія”, — написала вона.

Волонтери, які допомагають у війні проти Росії в регіонах поза Донецькою та Луганською областями, не можуть отримати статус особи з інвалідністю. Так само сім’ї загиблих волонтерів не можуть отримати відповідний статус, якщо їхні рідні загинули не в Донецькій чи Луганській областях, наголосила Стефанішина.

Вона пояснила, що так відбувається через те, що чинний закон стосується зони проведення АТО і лише випадків, коли інвалідність/загибель настала під час АТО в районах її проведення або під час забезпечення нацбезпеки та оборони, відсічі й стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях.

Тобто зараз закон не враховує тих волонтерів України, котрі отримали ушкодження здоров’я або загинули під час війни в інших областях України.

Водночас ініціатори законопроєкту подали відповідні поправки до проєкту закону №7363 щодо підтримки волонтерської діяльності, щоб урівняти у правах волонтерів по всій країні.

“Дуже прошу звернути увагу голову профільного комітету Галину Третьякову, Голову ВРУ Руслана Стефанчука, Офіс президента України на цей важливий проєкт закону №7454 та відповідні поправки до проєкту закону №7363 і допомогти виправити цю несправедливість. Маємо зробити все, щоб ВРУ ухвалила ці зміни найближчим часом”, — пише Стефанішина.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Верховній Раді у травні 2022 року зареєстрували два законопроєкти, що передбачають вагому підтримку волонтерської діяльності в умовах збройної агресії Російської Федерації в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter