У Раді зареєстрували доопрацьований законопроєкт щодо працевлаштування людей з інвалідністю

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5344-д щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю. Документ є доопрацьованою версією декількох законопроєктів щодо сприяння працевлаштування осіб з інвалідністю, які були зареєстровані та активно розглядались у 2021 році. 

Про це повідомили в Офісі Ради Європи в Україні.

Фото: Державна служба України з питань праці

“Законопроєктом пропонується створити сприятливі умови для працевлаштування осіб з інвалідністю, в тому числі шляхом впровадження апробованих в інших країнах підходів до розвитку стимулюючих механізмів для роботодавців, розширення можливостей для осіб з інвалідністю”, йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Тож передбачається, що законопроєкт сприятиме:

  • визначенню можливості працевлаштування особи з інвалідністю за дозвільним принципом – “дозволено всі види трудової діяльності, крім тих, які прямо заборонені за висновком МСЕК”;
  • формуванню престижу роботодавця як представника соціально-відповідального бізнесу;
  • формуванню нової культури сприйняття осіб з інвалідністю зі зміщенням акценту з обмежень на здібності;
  • співзалученості держави та бізнесу до забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • зростанню кількості зайнятого населення шляхом підвищення рівня зайнятості осіб з інвалідністю та рівня їхніх заробітних плат.

Крім того, серед основних інновацій законопроєкту – запровадження сплати цільового внеску замість адміністративно-господарських санкцій за невиконання нормативу працевлаштування. Внесок передбачається у меншому розмірі, порівняно із розміром адміністративно-господарських санкцій, але обов’язок із його сплати встановлюється для усіх категорій роботодавців як приватного, так і публічного сектору.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди з інвалідністю долучалися до організації евакуації та логістики, доставляння гуманітарної допомоги. Крім того, вони займалися налагодженням контактів для здійснення порятунку, прокладанням маршрутів, пошуками доступного прихистку, забезпеченням ліками та асистивними технологіями тощо.

Читайте також: Захист трудових прав людей з інвалідністю: новий закон та старі проблеми?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter