У Раді Європи занепокоєні розпалюванням міжетнічної ворожнечі щодо ромів в Україні

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс Ради Європи в Україні висловив занепокоєння новою хвилею розпалювання міжетнічної ворожнечі щодо ромів. 

Про це повідомляють на сторінці організації у фейсбуку.  

Офіс Ради Європи занепокоєний новою хвилею розпалювання міжетнічної ворожнечі щодо осіб ромської національності….

Опубліковано Офіс Ради Європи в Україні – Київ Понеділок, 16 березня 2020 р.

 

У зверненні зауважують, що розраховують на оперативні та ефективні дії, спрямовані на боротьбу з розпалюванням міжетнічної ворожнечі.

“Ми переконані, що майбутнє України полягає в мирній взаємодії різних етнічних громад у межах єдиної держави, де поважають честь та гідність особистості та гарантують безпеку кожній людині, незалежно від етнічної належності”, – йдеться в повідомленні.  

Нагадаємо, що минулого тижня низка правозахисних організацій України звернулася до правоохоронних органів з вимогою мінімізувати рівень злочинності на українських залізничних вокзалах, але не вдаватися водночас до дискримінації за етнічною ознакою.  

Так, у зверненні йдеться, що правозахисники стурбовані новою хвилею розпалювання міжетнічної ворожнечі щодо осіб ромської національності, яке відбувається за участю громадського формування “Муніципальна варта” на Центральному залізничному вокзалі Києва:  

“Варто зазначити, що представники Муніципальної варти в соціальних мережах, зокрема керівник підрозділу Сергій Боднар, систематично публікують дописи дискримінаційного щодо ромів змісту, в яких таврують усіх представників ромської національної меншини як злочинців та створюють образ того, що до злочинності на вокзалі причетні виключно особи ромської національності, чим поширюють та підживлюють ненависть щодо групи людей конкретної етнічної меншини”.   

Занепокоєння правозахисників спричинило також розміщене на одній зі стін столичного залізничного вокзалу дискримінаційне оголошення “Вас можуть пограбувати цигани”. Пізніше українська Омбудсманка закликала Укрзалізницю прибрати оголошення та провести роз’яснювальну роботу серед працівників щодо своєчасного реагування та недопущення подібних випадків у майбутньому. Водночас у підприємстві заявили, що оголошення вже прибрали, та вибачились.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter