У Раді ухвалили закон про НМТ-2023 для випускників: українська мова та математика – обовʼязкові

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У другому читанні український парламент ухвалив закон щодо проведення у 2023 році Національного мультимедійного тесту (НМТ) для випускників 11-х класів. Обов’язковими предметами залишилися українська мова та математика. 

Про це повідомив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Фото: Getty Images

“Учні 11-х класів звільняються від складання ДПА. Вступне випробування для здобуття вищої освіти проводитиметься у форматі НМТ. Надважливо, що тестування відбуватиметься протягом одного дня. Безпека була, є і буде на першому місці. Дякую депутатам ВРУ, освітянам, батькам та усім, хто долучився до обговорення і підтримав це важливе рішення”, – написав він.

Тож учні 11-х класів, як і того року, звільняються від складання ДПА. Вступне випробування для здобуття вищої освіти проводитиметься у форматі НМТ.

Тест міститиме завдання з трьох предметів. Два обов’язкові предмети – українська мова і математика.

На вибір вступника один предмет: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія.

За рядовий проєкт Закону України, який визначає формат вступу у 2023 році проголосували 285 депутатів.

Раніше ZMINA писала, що 6 лютого український парламент не зміг ухвалити законопроєкт №8228-1 про національний мультипредметний тест у 2023 році в цілому. Остаточне ухвалення документа заблокувала фракція “Європейська солідарність”, яка наполягала на внесенні історії до переліку обов’язкових предметів. 

Тоді те, що історію України не занесли до переліку обов’язкових, призвело до значних суперечок в освітніх колах та соцмережах. Деякі користувачі підтримували таке рішення: мовляв, абітурієнтам буде легше скласти вступні іспити, оскільки потрібні предмети діти обиратимуть самостійно. Інші виступили проти, аргументуючи це тим, що всі українці мають знати історію своєї держави.

Нагадаємо, що українські школярі, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованих територіях, зможуть вступити до вищих навчальних закладів дистанційно без складання національного мультипредметного тесту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter