Рада не змогла ухвалити законопроєкт про НМТ-2023 в цілому через суперечку щодо іспиту з історії України

Дата: 06 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

6 лютого український парламент не зміг ухвалити законопроєкт №8228-1 про національний мультипредметний тест у 2023 році в цілому. Остаточне ухвалення документа заблокувала фракція “Європейська солідарність”, яка наполягала на внесенні історії до переліку обов’язкових предметів. 

Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Фото: Getty Images

Ухвалення законопроєкту заблокувала фракція “Європейська солідарність”, яка вважає, що історію України варто також внести до обов’язкових для складання предметів. Наразі документ ухвалили лише в першому читанні зі скороченою підготовкою до другого. 

“Тепер є сім календарних днів для подачі правок народними депутатами. Сподіваюсь, їх буде небагато, ми оперативно їх опрацюємо в комітеті й винесемо на друге читання на найближче наступне засідання Верховної Ради”, – додав Бабак.

Відомо, що цьогоріч для вступу до університетів абітурієнти складатимуть мультипредметний тест із трьох предметів. Формат тесту доопрацювали, надавши випускникам вибір, який з предметів складати третім. Однак історію України не занесли до переліку обов’язкових.

Таке рішення призвело до значних суперечок в освітніх колах та соцмережах. Деякі користувачі підтримували таке рішення: мовляв, абітурієнтам буде легше скласти вступні іспити, оскільки потрібні предмети діти обиратимуть самостійно. Інші виступили проти, аргументуючи це тим, що всі українці мають знати історію своєї держави.

Обговорення новини в коментарях до публікації “Освіта.ua”

Нагадаємо, що українські школярі, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованих територіях, зможуть вступити до вищих навчальних закладів дистанційно без складання національного мультипредметного тесту.

Усі пільги й пільгові категорії, зокрема для жителів тимчасово окупованих територій, під час цьогорічної вступної кампанії в міністерстві обіцяють зберегти. Детальніше про їхнє застосування буде відомо навесні, зазначають у Мінреінтеграції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter