У Раді пропонують дозволити виїзд за кордон студентам іноземних вишів та спортсменам

Дата: 06 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Депутати зареєстрували законопроєкти № 9075 та 9074, у яких пропонують дозволити виїжджати за кордон в умовах воєнного стану чоловікам, які не підлягають мобілізації, зокрема студентам іноземних закладів вищої освіти та спортсменам.

Про це пише “Прямий”.  

Фото: РБК-Україна

У пояснювальній записці до проєкту №9075 зазначається, що заборона виїзду за кордон, яка поширилася на багато тисяч українських студентів іноземних вишів, викликала значний резонанс, оскільки ті, відповідно до чинного законодавства, не підлягають мобілізації в особливий період.

“У той самий час окремим студентам так дозволили виїхати за кордон на навчання, що також викликало резонанс і багато запитань – чому одним дозволили виїхати (серед них, наприклад, сини чинних або колишніх народних депутатів України), а більшість так і не випустили на навчання… Частину українських студентів іноземних вишів було виключено з тих навчальних закладів через те, що вони через “такі” рішення влади не змогли прибути на навчання”, – йдеться в записці.

Водночас у поясненні до законопроєкту №9074 пропонують забезпечити українським спортсменам можливість виїжджати за кордон для участі в міжнародних змаганнях та інших спортивних заходах.

Спортсмени та інші військовозобов’язані, які хочуть виїхати за кордон для участі в міжнародних спортивних заходах (тренери, лікарі, представники команд), мають додатково надати лист-підтвердження від центрального органу виконавчої влади або національної федерації з виду спорту щодо виїзду на міжнародний спортивний захід.

Отже, людина, що хоче виїхати за кордон, офіційно бере на себе обов’язок повернутися до України не пізніше за завершення терміну, на який вона не підлягає мобілізації відповідно до норм чинного законодавства (або протягом 30 днів після виїзду за кордон).

Водночас громадяни, які виїхали з України під час дії воєнного стану та без поважних причин порушили термін повернення в Україну, мають за це відповідати.

Звільнитися від передбаченого покарання вони можуть за умов добровільного перерахунку на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку ЗСУ суми, яка дорівнює розміру прожиткового мінімуму, за кожен додатковий повний тиждень перебування за межами України.

Раніше ZMINA писала, що в лютому 2023 року Кабмін розширив категорію держслужбовців, які мають право виїхати за кордон до своїх дітей: тепер це можуть бути жінки та чоловіки, які є опікунами, піклувальниками та прийомними батьками.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан. Однією з головних заборон цього особливого періоду є заборона на виїзд за кордон військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter