У Раді хочуть продовжити термін оновлення даних для військовозобовʼязаних та розібратись, як готували “Резерв+”

Дата: 28 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді планують зареєструвати законопроєкт, який би продовжив термін оновлення даних для військовозобовʼязаних із 60 до 150 днів. 

Про це розповів нардеп Володимир Арʼєв в ефірі “Еспресо”. 

Фото: vinnitsa.info

З 18 травня, згідно з ухваленим парламентом законом, військовозобов’язані повинні оновити дані в ТЦК, ЦНАП та в електронному кабінеті, а мають на це 60 днів. Утім, попри наявність трьох варіантів оновлення даних чоловікам та деяким жінкам однаково доведеться йти до ТЦК та СП, про що кажуть самі посадовці. 

На думку Ар’єва, система ТЦК виявилася неготовою прийняти ту кількість людей, які пішли оновлювати дані. Ба більше, у нардепа виникли питання до застосунку “Резерв+”. 

“Оскільки після оновлення даних у застосунку “Резерв+” і інформації про розшук усе одно потрібно йти до ТЦК, це свідчить про те, що застосунок розроблявся дуже швидко й у стислі терміни. Мало того, потім виявилось, що коди, які були використані для створення застосунку, були скопійовані зі шкільної програми”, – говорить він. 

Щодо останнього, то увагу на це звернув, зокрема, прессекретар Українського кіберальянсу Шон Таунсенд

За словами Ар’єва, на наступне засідання Комітету з питань цифрової трансформації викликали заступницю міністра оборони Катерину Черногоренко, щоб поставити низку питань, зокрема щодо суми, яку витратили на розроблення застосунку “Резерв+”. Раніше Черногоренко казала, що це обійшлося в понад 3 мільйони гривень. 

Парламентарів також цікавить, чи проводили конкурс на розробника програмного забезпечення. 

“Ми будемо вимагати від уряду та Міноборони зробити застосунок у такий спосіб, щоб розвантажити ТЦК і питання, які можна вирішити лише після відвідування територіального центру комплектування, можна було б вирішити онлайн”, – каже Ар’єв. 

Нагадаємо, що Міноборони обіцяє надсилати електронні скерування на ВЛК у застосунку “Резерв+”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter