У Путіна сказали, що самопідпал журналістки з Нижнього Новгорода не питання Кремля

Дата: 05 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що самопідпал опозиційної журналістки в російському місті Нижній Новгород не є питанням Кремля.

Про це повідомляє Meduza.

2 жовтня 47-річна Ірина Славіна підпалила себе біля будівлі МВС у Нижньому Новгороді. Жінка, яка за декілька хвилин до самогубства написала у фейсбуку, що в її смерті слід звинувачувати Російську Федерацію, працювала головною редакторкою опозиційного сайту KozaPress. Медіа публікувало матеріали про корупцію місцевих посадовців, правопорушення силовиків і тиск на опозицію в регіоні. Існувало видання на пожертви читачів, які також допомагали Славіній збирати гроші на сплату штрафів. 

Незадовго до смерті у квартирі Славіної відбувся обшук. Силовики прийшли до неї в межах справи про діяльність організації “Відкрита Росія”, яку визнали в країні небажаною. Того дня в журналістки вилучили всю техніку, що була у квартирі, флешки та блокнот, з яким вона ходила на пресконфцеренції. 

“Безумовно, це така трагічна подія, і, власне, ми співчуваємо рідним. Ми не знаємо деталей, але звертаємо увагу на реакцію губернатора, який сказав, що обов’язково розбереться в тому, що сталося”, – заявив Пєсков, відповідаючи на запитання журналіста щодо самопідпалу. 

Нагадаємо, що з 2012 року в Росії працює закон про “іноземних агентів”. Згідно з ним, будь-яку некомерційну організацію або громадський рух можуть занести до списку агентів, якщо вони отримують фінансову підтримку з-за кордону і ведуть політичну діяльність. Водночас критеріїв, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не сформульовано.

На початку грудня поточного року Володимир Путін підписав закон, що дозволяє прирівнювати до “іноземних агентів” і фізичних осіб. Іноземними агентами тепер можуть визнавати росіян, які поширюють матеріали ЗМІ – “іноземних агентів” або беруть участь у їхньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юридичних осіб, що фінансуються з іноземних джерел.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter