У прикордонному селищі на Чернігівщині окупанти застрелили цивільного без зброї та погрожують артилерією жителям

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

В прикордонному селищі Ріпки на Чернігівщині російські військові терором і мародерством нав’язують окупаційний режим та погрожують розстріляти селище артилерією. 

Про це повідомили у Державній прикордонній службі України. 

Ріпки. Фото: cheline.com.ua

Окупанти захопили місцевий відділ поліції та застрелили цивільного, який не мав зброї. За даними Держприкордонслужби, російські військові відібрали в місцевих трактор, вантажівку КамАЗ, розграбували два продовольчі магазини, а вночі їздила вулицями та прожекторами засліплювала вікна жителів. 

У відповідь на це місцеві організували загальні збори біля Ріпкинської Свято-Миколаївської церкви, куди приїхали окупанти на техніці з позначкою “О”. 

Представник загарбників, який назвався полковником поліції, почав диктувати людям свої порядки, а у разі непокори пригрозив застосувати силу, аж до розстрілу селища артилерією.

“Вимагав віддати усю вантажну техніку та проголосив комендантську годину. Представник загарбників заборонив місцевим збиратися, знімати військову техніку, наближатися до поліцейського відділку. Містяни на пропозиції загарбників не приставали, співали гімн і виказували свою патріотичну позицію. Вони показували зайдам фото та відео з мережі, як ворога зустрічає українське військо. На це інтервенти заперечували, що втрати в них значно менші”, – розповіли у Держприкордонслужбі. 

Чоловік, який назвався полковником поліції, сказав, що доповість керівництву про несприйняття місцевим населенням окупації, а натомість почав перемовини з жителем міста, який до 2010 року був начальником поліції Ріпок.

Люди, як зазначають у Держприкордонслужбі, вказаній особі жодних владних чи переговорних повноважень не делегували.

Нагадаємо, що в Україну вже виїхали слідчі Міжнародного кримінального суду.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter