У Prozorro почнуть публікувати інформацію про незбройні оборонні закупівлі

Дата: 23 Квітня 2023
A+ A- Підписатися
З 23 квітня у системі Prozorro публікуватимуть інформацію про незбройні оборонні закупівлі. Але обсяг оприлюднених даних буде обмеженим.
 
Про це повідомили у Міністерстві економіки України.
 
Джерело: “Економічна правда”

Так, оборонні замовники та військові частини публікуватимуть інформацію про ціни за одиницю товару у своїх незбройних закупівлях. Ідеться про харчування, речове майно, пальне тощо.

Інформацію оприлюднюватимуть про товари та послуги на суму від 200 тисяч гривень, а також про виконання робіт на суму від 1,5 мільйона. У звітах, крім ціни за одиницю, показуватимуть назву замовника та предмет закупівлі.

У випадку закупівель послуг з харчування замовникам доведеться прозвітувати про ціну за одиницю кожного продукту, що входить до цієї послуги. Для цього вони зможуть завантажити в систему Prozorro файл з відповідними розрахунками. 

А ось інформацію про загальну суму та обсяги закупівель, місця доставки і найменування постачальника оприлюднювати не будуть. 

“Повернення прозорості в оборонні закупівлі — це лише перший крок. Наразі ми працюємо над створенням нової процедури рамкових угод для потреб оборони, завдяки якій оборонці зможуть проводити конкурентні відбори постачальників через систему Prozorro і при цьому не публікувати чутливу інформацію в систему”, зазначила заступниця міністра економіки України Надія Бігун.

За словами директора держпідприємства Prozorro Миколи Ткаченка, вони зробили все можливе, щоб опублікованої інформації було достатньо для цінової аналітики.

Ці нововведення відбулися згідно з законом, який запроваджує прозорість в оборонних закупівлях. Документ передбачає, що оборонні замовники та військові частини мають внести в систему Prozorro звіти протягом 10 робочих днів із дня підписання контракту. Також до 22 червня вони мають показати звіти щодо всіх договорів, які уклали з 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, що на початку поточного року уряд до кінця дії воєнного стану скасував аукціони в системі Prozorro, бо всі учасники торгів ніби не могли отримати рівний доступ через російські обстріли енергосистеми та відсутність світла. Тепер у Кабміні кажуть, що працюють над створенням окремого розділу Prozorro для закупівель армії. 

У Міноборони після корупційного скандалу пообіцяли створити громадську антикорупційну раду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter