Жодному з нападників на трансґендера в Житомирі досі не вручили підозри

Дата: 21 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Правоохоронці встановили коло осіб, підозрюваних у нападі на трансґендерну людину в Житомирі, утім жодній з них досі не вручили підозри. Не провели правоохоронці й певних важливих слідчих дій. 

Про це в коментарі ZMINA повідомив експерт Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Олександр Зінченков. 

Фото надане Правозахисним ЛГБТ-центром “Наш світ”

Раніше в кримінальному провадженні щодо нападу змінили попередню кваліфікацію. Тепер справу, крім статті 186 (“Грабіж”), розслідують за статтями 189 (“Вимагання”) та 127 (“Катування”) Кримінального кодексу України.  

“Наразі проводять слідчі дії, але деякі важливі так і не провели та вже навряд проведуть. Йдеться, наприклад, про дослідження одягу нападників, якого вони вже могли позбутися. Важливо також перевірити їхні мобільні телефони, на які вони, зокрема, знімали напад. Цього слідство також досі не зробило попри те, що наша адвокатка подала відповідне клопотання. Вона подала його в райвідділок, але клопотання не потрапило одразу до слідчого, а тільки через прокуратуру. Такі дивні ускладнення є, виходить”, – розповідає Зінченков. 

Крім того, додає експерт, провадження не доповнили попередньою кваліфікацією за статтею 161 (“Порушення рівноправності громадян”) ККУ.  

“Адвокатка також подала скаргу слідчому судді щодо цього. Її зареєстрували, вчора мав відбутися розгляд, але суддя пішла на лікарняний. Наразі це головне – доповнити кваліфікацію 161-ю статтею”, – коментує Зінченков. 

Нагадаємо, що, за інформацією правозахисників, у ніч на 30 квітня на Соколовському масиві в Житомирському районі міста Житомира зґвалтували, пограбували та катували 19-річного гея. Спочатку нападник був один, але пізніше до нього приєдналися п’ятеро друзів.

Згодом пресслужба Головного управління Національної поліції в Житомирській області опублікувала пресреліз щодо нападу. Так, у повідомленні йшлося, що “між хлопцями стався конфлікт, оскільки потерпілий прийшов в образі дівчини, а інші п’ятеро учасників проїжджали повз та вирішили втрутитися”.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter