У Полтаві збиралися зводити житло для ВПО на місті стихійного сміттєзвалища: наразі шукають іншу локацію

Дата: 27 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Житловий комплекс для переселенців, який планували звести на вулиці Клінкерній у Полтаві, там не будуватимуть, оскільки виявилося, що ця ділянка раніше слугувала місцем стихійного звалища. Тепер місто шукатиме іншу локацію для цього проєкту.

Про це повідомляє “Суспільне” з посиланням на власні джерела у Полтавській міській раді.

Фото: інтернет-видання “Полтавщина”

Так, цього року в Полтаві мали розпочати будівництво соціального житла для переселенців – планували звести два будинки, у кожному з яких передбачалося по 12 квартир. Загалом проєкт включав 20 двокімнатних і 4 однокімнатні квартири. Раніше секретарка міської ради Катерина Ямщикова повідомляла “Суспільному”, що будівництво планувалося саме на Клінкерній вулиці, однак пізніше стало відомо, що ця територія не підходить.

Після проведення геодезичних досліджень виявили, що на місці, де планували будувати, колись було стихійне сміттєзвалище, яке засипали землею. За геодезичними розрахунками, для будівництва там потрібно рити котлован глибиною до 12 метрів. Це означає, що весь сміттєвий шар доведеться видаляти, потім вирівнювати ґрунт, що потребує значних фінансових витрат. Інвестори, за словами міської ради, не погодилися вкладати кошти в цей проєкт, оскільки це надмірно витратно і не виправдовує вкладення.

У звʼязку з цим міськрада вирішила шукати інше місце для будівництва житла. Нову локацію планують затвердити на найближчому засіданні міської ради.

Катерина Ямщикова також зауважила, що безпосередньо до будівництва приступатимуть не одразу, адже спершу необхідно підготувати всі документи, зокрема створити проєкт під нову ділянку, визначити містобудівні умови, що включають планувальні та архітектурні вимоги. Остаточне рішення щодо нової локації буде ухвалювати департамент земельних і водних ресурсів та земельного кадастру Полтавської міської ради.

Ще в травні 2024 року міська рада Полтави підписала меморандум про співпрацю з благодійним фондом “Move Ukraine”, який планує вкласти 20 мільйонів гривень у фундамент і каркас для майбутніх будинків. За словами Ямщикової, передбачалося, що перші квартири переселенці могли б отримати вже наприкінці цього року.

Фонд “Move Ukraine” вже має готові типові проєкти, що зменшує витрати на нове проєктування. Організація працює з модульними будівлями, що пояснює специфіку їхніх проєктів і того, як вони підбирають фінансування.

Нагадаємо, що на Рівненщині, в Демидівській громаді, санаторій “Хрінники” облаштували під житло для переселенців. Здебільшого там проживають пенсіонери та сім’ї. У санаторії підготували кімнати для проживання, забезпечили людей опаленням та водопостачанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter