У Польщі виправдали активісток, яких судили через плакати Богоматері з ЛГБТ-німбом

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Суд у Польщі виправдав трьох активісток, яких звинуватили в образі релігійних почуттів через розповсюдження плакатів із зображенням Богоматері з веселкою замість німба.  

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

Getty images

Такі плакати активістки розмістили ще у 2019 році на стінах, тротуарах, пересувних туалетах, сміттєвих урнах і дорожніх знаках біля костелу в Плоцьку. Жінки стверджували, що так вони відповіли на раніше встановлену поруч із храмом інсталяцію, яка називала гомосексуальну орієнтацію одним зі смертних гріхів. 

Випадок набув розголосу, коли аналогічні зображення стали з’являтись і в інших містах, зокрема у Варшаві. Він обурив вірян і консервативних політиків. 

“Казки про свободу і “толерантність” нікому не дають права ображати почуття вірян”, – написав тоді у твіттері міністр внутрішніх справ Польщі Йоахім Бруджинський. 

Вже у 2021 році над активістками розпочався суд. Їм загрожувало до двох років в’язниці. 

Однак у діях жінок не виявили жодних ознак злочину. Суд також встановив, що мотивом активісток не було бажання образити чиїсь релігійні почуття або ікону Діви Марії. 

У Польщі справу  розглядали  як випробування для свободи слова в умовах глибоко консервативного уряду, який прагне протистояти секуляризації та ліберальним поглядам. 

На рішення суду вже відреагувала правозахисна група ЛГБТ “Любов не відкидає”. Організація сприйняла його як “тріумф”:

“Це є тріумфом для руху ЛГБТ+ у найгомофобнішій країні Європейського Союзу”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter