У Польщі суд заочно арештував російського авіадиспетчера у справі про загибель Леха Качинського

Дата: 20 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Окружний суд Варшави видав постанову про арешт російського диспетчера, який чергував 10 квітня 2010 року на летовищі у Смоленську: в цей день сталася авіакатастрофа, в результаті якої загинули 96 людей, зокрема президент Польщі Лех Качинський.

Про це повідомило видання Onet.pl.

Акція пам’яті Леха Качинського в Польщі. Джерело: ua.news

Йдеться про рішення від 17 травня 2022 року, яким суд задовольнив клопотання прокурора та виніс постанову про арешт Віктора Р. — одного з трьох росіян, які у день катастрофи контролювали польоти в аеропорту російського Смоленська.

Провадження щодо фігурантів справи, росіян полковника Павла П. та майора Віктора Р., триває з березня 2015 року, коли були винесені рішення за звинуваченням у ненавмисному вбивстві в авіакатастрофі.

За словами речника Національної прокуратури Польщі Лукаша Лапчинського, якого цитує видання, аналіз доказів показав необхідність змінити звинувачення на навмисне діяння. Це сталося у квітні 2017 року.

“Прокурори припускали, що підозрювані, свідомо дозволивши літаку знизитись, передбачили катастрофу та погодилися на неї. Тоді ж було пред’явлено звинувачення проти лейтенанта, який віддав накази керівникові поля. Він був командиром аеродрому Смоленськ-Сівер”, — розповів він.

Лапчинський уточнив, що продовження звинувачень стало можливим завдяки роботі експертів, які знов проаналізували записи з диспетчерської вежі в Смоленську та розмови диспетчерів з льотчиками, записані самописцем на борту літака. Їм вдалося прочитати додаткові речення та слова та привласнити окремі висловлювання конкретним людям.

Водночас представник польської прокуратури зазначив, що шанси на фактичне затримання та арешт російського фігуранта справи “мізерні”. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Польща звинуватила Росію в Смоленській катастрофі – підриві літака з тодішнім президентом Лехом Качинським на борту 2010 року. У країні заявили, що причиною катастрофи стало незаконне втручання російської сторони в роботу літака. 

Нагадаємо, що катастрофа сталася 10 квітня 2010 року. Польські високопосадовці летіли на жалобні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катиньському лісі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter