У Польщі набули чинності зміни до спецзакону про допомогу українцям: що вони передбачають

Дата: 01 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Польщі 1 липня набули чинності зміни до спеціального закону про допомогу українським біженцям. Сейм і Сенат ухвалили ці зміни 15-го і 22 травня відповідно, а 7 червня документ підписав президент Польщі Анджей Дуда.

Про це пише “Укрінформ”. 

Фото: NurPhoto / A. Widak

Згідно з нововведеннями, легальність перебування та допомога для українців, які прибули після повномасштабного вторгнення РФ, буде продовжена до 30 вересня 2025 року.

Документ передбачає, що соціальна допомога за програмами “800+” (щомісячна допомога на дитину в розмірі 800 злотих) і “добрий старт” (одноразова допомога в розмірі 300 злотих) буде надаватися українським сім’ям, якщо дитина відвідує польську школу.

Уряд пояснює запровадження цієї вимоги бажанням забезпечити рівні шанси всім дітям на здобуття базової освіти. У Польщі діє гібридна система освіти для українських дітей: близько 200 тисяч відвідують польські школи, решта – навчаються дистанційно в українських школах. Влада зазначає, що не може контролювати, як саме навчаються ці діти. Уряд вважає, що завдяки законодавчим змінам у польських школах у новому навчальному році буде на 60–80 тисяч більше українських дітей.

Інше важливе нововведення стосується можливості змінити статус перебування українців у Польщі з нинішнього тимчасового захисту на тимчасове перебування строком до трьох років. Для цього необхідно актуалізувати дані у базі PESEL UKR (ідентифікаційна система), подати відповідну заявку в електронному вигляді до воєводи за місцем проживання та мати PESEL UKR станом на 4 березня 2024 року.

Крім того, запроваджується нове правило для підтвердження особи громадянина України, який претендує на отримання номера PESEL. Єдиним способом буде пред’явлення дійсного проїзного документа громадянина України.

Водночас закон також передбачає скасування одноразової соціальної допомоги в Польщі для українських біженців у розмірі 300 злотих (75 доларів США) і грошової компенсації для власників приватного житла, які надавали проживання та харчування біженцям з України.

Нагадаємо, що кількість громадян України, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зменшилася з 1,3 мільйона до 950 тисяч.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter