У Польщі майже у 10 разів збільшився попит на працівників зі знанням української

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

З серпня 2022 року у Польщі фіксують значне зростання попиту на україномовних працівників. Це пов’язують з тим, що на період січень–вересень 2022 року там зареєструвалися понад 10 тисяч українських компаній. Нині динаміка продовжує зростати.

Про це повідомляє міжнародна агенція з працевлаштування Gremi Personal.

Ілюстративне зображення. Фото: “Твоя робота”

Загалом, за даними Центрального обліку та інформації про господарську діяльність у Польщі, там нараховується понад 25 тисяч компаній, у яких принаймні одним з акціонерів є українська компанія.

Так, у Польщі нещодавно відкрили свої відділення “Нова пошта”, “Розетка”, Haski Managment. Також анонсували відкриття Monobank, “ДІЯ.Бізнес”, “Документ”, Український Католицький Університет, мережа GastroFamily (“Білий налив”, БПШ, Mushlya), ресторани: “Чорноморка”, “Галя балувана”, “П’яна вишня”, Gaga та інші.

“З серпня 2022 року ми почали фіксувати кількість запитів саме на україномовних працівників. Українці у Польщі бажають працювати з українськими компаніями, щонайменше через можливість опинитись у звичному мовному середовищі. До того ж це можливість отримати гарну посаду й без знання польської мови та працювати за кваліфікацією не нижче ніж в Україні”, – зазначила директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда.

За її словами, ймовірно, деяким українським компаніям вже не вистачає внутрішнього ринку, щоб зростати й будувати стратегічні плани. Така тенденція викликає додаткові стимули й для польського ринку, який є великим і без конкурентів з України.

В агенції також додали, що запити українських бізнесів, які переїжджають, мають свою специфіку. Наприклад, таких працівників, як менеджери з продажу, українські бізнеси шукають серед поляків чи українців, які добре володіють польською мовою. Проте якщо робота не вимагає зовнішньої комунікації, українські компанії прагнуть винаймати українців.

Нагадаємо, що за даними на листопад 2022 року, від початку повномасштабної війни біженці з України сплатили в Польщі податків на 2 мільярди євро. Це втричі більше ніж країна витратила їм на допомогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter