У політв’язня Куку загострилися проблеми з нирками – адвокат

Дата: 14 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У кримського політв’язня Еміра-Усеїна Куку загострилися проблеми зі здоров’ям.

Про це повідомляє “Крим.Реалії” з посиланням на його адвоката Назіма Шеїхмамбетова, який 13 лютого відвідав свого підзахисного в СІЗО-3 Новочеркаська сусідньої Росії.

За його інформацією, Емір-Усеїн скаржиться на загострення проблем з нирками через похолодання.

“Йому не надають належної медичної допомоги. Він звертався до лікаря неодноразово, лікар його візуально оглянув і сказав, що проблем з нирками немає, але незрозуміло, на підставі чого лікар дійшов такого висновку. Також у нього на нозі з’явилася ґуля, невідоме її походження і невідома причина її появи. Інших скарг на здоров’я у нього немає і на умови утримання теж”, – сказав Назім Шеїхмамбетов.

Він додав, що Емір-Усеїн Куку перебуває один у камері в спецблоці під цілодобовим відеоспостереженням.  

“Емір-Усеїн дуже зрадів, побачивши мене, оскільки він перебуває в камері сам у спецблоці під цілодобовим відеоспостереженням, у нього просто інформаційний вакуум. І він не знає, що відбувається, як відбувається, як справи в його сім’ї тощо. Я йому детально розповів усе, що відбувається, передав йому селям від сім’ї, від близьких тощо”, – додав захисник.

Нагадаємо, Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років.

Представник “Amnesty International Росія” Олександр Артем’єв назвав цей вирок “політичним переслідуванням”.

Міністерство закордонних справ України назвало вирок ганебним та висловило протест нього, а правозахисники виступили із закликом припинити переслідування мусульман і кримськотатарських активістів у Криму.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter