У поліції визнали “недоліки в роботі” під час охорони акції за права ЛГБТ 30 серпня в Одесі

Дата: 29 Квітня 2021
A+ A- Підписатися
Поліція визнала, що у роботі правоохоронців під час забезпечення порядку на акції за права ЛГБТ 30 серпня в Одесі, на яку напали праворадикали, “були недоліки”. 
 
Про це зазначила старша інспекторка з контролю дотримання прав людини у поліцейській діяльності Національної поліції України Ірина Залялова під час свого виступу на презентації доповіді про “Становище правозахисників та громадських активістів в Україні у 2020 році”. 
 
Фото: телеграм-канал “Традиції і порядку”

Раніше ж у Департаменті превентивної діяльності Національної поліції у відповідь на запит видання ZMINA повідомили, що “службове розслідування не підтвердило того, що поліція неналежно забезпечила громадський порядок та безпеку під час акції в межах одеського ЛГБТ-прайду”.  

“Що стосується проблеми охорони мирних зібрань. По Одесі, дійсно, були проблеми. І всі керівники з підрозділів превентивної діяльності нещодавно проходили підвищення кваліфікації у Києві. Вони пройшли навчання щодо охорони публічного порядку під час мирних зібрань. Їм було наголошено на недоліках, які були в Одесі під час Маршу рівності. Ми працюємо”, – сказала під час заходу Залялова. 
 
Водночас 27 квітня відбулось перше засідання у адміністративному позові щодо нападу на активістів під час акції за права ЛГБТ в Одесі. На засіданні адвокатка місцевої приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Юлія Лісова подала клопотання щодо долучення до матеріалів справи відео з презентації доповіді.
 
Про це йдеться у дописі УГСПЛ на фейсбуку.  
 
“За клопотанням адвокатки суд звернеться із запитом до Національної поліції, щоб дізнатися, про які саме недоліки говорила Залялова. А також яку роботу над помилками провели працівники поліції. Наступне судове засідання відбудеться 31 травня об 11:00”, – зазначають у публікації.
 
У ній додають, що в серпні цього року планують провести сьомий Марш рівності та цитують організаторку “Одеса Прайду” Ганну Леонову. Активістка каже, що зазвичай організатори починали підготовку заходу з діалогу з поліцією, але зараз не знають, з чого почати: бо саме поліція має реагувати на тих, хто порушує порядок під час мирного зібрання. 
 
Нагадаємо, що 30 серпня в Одесі праворадикали напали на акцію за права ЛГБТ: противники події били людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, а правоохоронці тривалий час не реагували на те, що відбувається. В результаті дій молодиків до лікарні також потрапили двоє поліцейських. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter