У Польщі російський посол відмовився від вшанування пам’яті радянських солдатів через інсталяцію українських активістів

Дата: 09 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Варшаві біля пам’ятника радянським солдатам активісти встановили інсталяцію у вигляді знищених росіянами українських міст: Маріуполя, Бучі, Ірпеня, Херсона; через це посол РФ у Польщі не зміг покласти квіти до монумента.

Про це повідомила правозахисниця, лідерка української діаспори в Польщі, співзасновниця, голова правління фонду Stand with Ukraine Наталка Панченко на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Наталки Панченко

Автор інсталяції Дмитро Личман.

Джерело: фейсбук-сторінка Наталки Панченко

“Так виглядає наша мистецька інсталяція біля пам’ятника радянським солдатам у Варшаві. Щойно відбулося її офіційне відкриття. Тепер посол країни-терориста, щоб покласти квіти до пам’ятника буде змушений пройти символічними вулицями знищеного Маріуполя, повз розбомблені будинки Бучі, Ірпеня, Херсона та побачити ціну, яку українці платять за варварства країни, яку він представляє”, написала вона.

Джерело: фейсбук-сторінка Наталки Панченко

Вона наголосила на тому, що активісти дуже чекають представника країни-агресора, посла РФ у Польщі Сергія Андрєєва з квітами, які традиційно росіяни покладають до пам’ятника російським солдатам 9 травня.

“Бо сьогодні замість гарної пропагандистської картинки, як він собі це планував, йому доведеться перетнутися з реальністю й зробити фото на фоні збомбардованих українських міст та сотень хрестів закатованих і вбитих росією українців. Ми сподіваємося, що це буде його остання прогулянка по Варшаві в найближчому часі й цей так званий дипломат врешті буде викинутий за межі цивілізованої держави, якою є Польща”, – сказала Наталка Панченко.

Щоб пронести квіти до пам’ятника, Андрєєв має піти або через головний вхід повз символічні вулиці обстріляних росіянами українських міст, свідомо йти по гробах і крові українців, або “лізти як дічь по кущах боковими входами до пам’ятника”.

“Що б він не обрав, результат один: росія – терористична країна, відповідальна за геноцид в Україні, й увесь світ про це знає. А сьогодні вчергове собі згадає”, заявила активістка.

Згодом Панченко розповіла, що Андрєєв приїхав, але так і не ризикнув підійти до пам’ятника радянським солдатам. Фактично російський посол утік з місця події, залишивши вінок під українською інсталяцією.

Нагадаємо, що минулого року українські активістки у Варшаві 9 травня завадили послу РФ у Польщі покласти вінок на цвинтарі радянських воїнів: його облили “штучною кров’ю”.

Після цього одна з учасниць акції, українська активістка та журналістка Ірина Земляна заявила, що в РФ подали запит до Інтерполу про її розшук.

8 і 9 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Водночас у Росії, а також на тимчасово окупованих територіях Півдня та Сходу України окупанти організовують так звані святкування “дня перемоги”, змушуючи населення брати в них участь під тиском.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter