У перший день війни колаборант Ковальов погрожував меру Голої Пристані Бабичу, якого потім викрали окупанти

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Народний депутат Олексій Ковальов, якого Україна обвинувачує у державній зраді, 24 лютого передав через заступницю міського голови Голої Пристані Світлану Лінник повідомлення із відвертими погрозами для мера міста Олександра Бабича. Невдовзі Бабича викрали російські військові і перевезли на територію окупованого Криму, де утримують в СІЗО.

Про це Світлана Лінник розповіла Медійній ініціативі за права людини.

Ольга і Олександр Бабичі разом із дітьми на проукраїнському мітингу в Голій Пристані 8 березня 2022 року

За її словами, у перший день війни вона та Бабич повернулись до Голої Пристані з наради у Києві і збирались терміново провести сесію міськради, щоб внести зміни до бюджету.

“Перед сесією міський голова, я та наші колеги спілкувались у кабінеті, раптом мені на WhatsApp зателефонував Олексій Ковальов, він був в ейфорії. Я ввімкнула гучний зв’язок і він сказав: “Передайте своєму шефу, що для нього починаються безсонні дні та ночі”. Це була відверта погроза Бабичу, його слова чули я, Бабич та наші колеги з міськради”, – говорить Лінник.

Вона переконана, що історія протистояння Бабича і нардепа Ковальова має важливе значення для розуміння обставин викрадення мера Голої Пристані.

У лютому російські війська не заходили до міста, а лише встановили на його околиці блокпост. Це дозволило українській владі продовжувати працювати й надалі. Але це тривало недовго і 28 березня росіяни все ж ввійшли до Голої Пристані.

“Пам’ятаю, як телефонувала міському голові, який тільки-но повернувся додому після нічного чергування… Коли він почув, що відбувається, то сказав, що виїжджає на роботу. Я прибула першою і побачила, що будівлю міськради вже захопили. Чоловік у військовій формі без розпізнавальних знаків назвався Олексієм і сказав, що він – старший. Росіяни мали списки і вже знали імена працівників. Олексій намагався схилити мене до співпраці, питав, чи не бажаю я жити дружно, як в СРСР, сварив нашого президента”, – розповіла Світлана Лінник.

За її словами, незабаром у білому мікроавтобусі Mercedes з тонованими вікнами привезли міського голову Олександра Бабича. Як з’ясувалося пізніше, окупанти викрали Бабича з власного подвір’я.

“Деякий час він перебував під конвоєм у своєму кабінеті. Потім росіянин, на ім’я Олексій, розпорядився вивести голову. Бабич узяв теплу куртку, віддав мені ключі від своєї хати та службового авто. Його знову посадили до білого мікроавтобуса, з якого виглядали озброєні чоловіки в чорному. Автівка рушила у бік Скадовська. З того часу він жодного разу не вийшов на зв’язок”, – додала вона.

Народний депутат Олексій Ковальов

На думку Світлани Лінник, саме через амбіції нардепа Ковальова, який прагнув контролювати весь регіон, росіяни викрали мера міста.

“Він цього ніколи не приховував, а Бабич для нього був незручний. Окупація, а надто коли сам нардеп її підтримував, співпрацював із росіянами – гарний привід вплинути на Бабича”, – вважає Світлана Лінник.

З нею погоджується староста села Стара Збур’ївка Віктор Маруняк, якого окупанти теж викрадали і тримали у полоні протягом трьох тижнів. Він зауважив, що під час попередніх виборів нардеп намагався “протягти” свою людину на посаду мера міста.

“Але багато хто знав, що Ковальов – жулік, зробив свій капітал на махінаціях із дорогими земельними ділянками вздовж річок і моря. Хоч він і позиціонував себе, як якийсь сільгоспвиробник, але насправді заробляв на перепродажах захопленої землі. Після того як Бабич виграв вдруге, Ковальов посилив на нього тиск. Декілька разів прокуратура і поліція перевіряли роботу мера і міськради саме через заяви Ковальова”, – поділився спогадами староста. 

Після повномасштабного вторгнення російських військ на українську територію нардеп Олексій Ковальов відразу приїхав на окуповану Херсонщину. Він відкрито написав у себе на фейсбуку, що співпрацює з окупаційною владою.

“Росія тут назавжди, і  найтісніша інтеграція з Росією вже триває”, – написав Ковальов.

До обрання депутатом від партії “Слуга народу” Олексій Ковальов був засновником та директором компанії “Херсонські аграрії” та низки інших аграрних підприємств. 

Сергій Кірієнко віддає орден мужності матері та брату Ковальова

У квітні ДБР відкрило проти Ковальова кримінальне провадження, у липні йому оголосили підозру про державну зраду. Крім того, ДБР порушила проти нього кримінальну справу за колабораціонізм.

У червні 2022 року Ковальова виключили зі складу партії “Слуга народу”, а позбавити депутатського мандата планували за рішенням суду. 

Наприкінці серпня нардепа знайшли мертвим у власному помешканні в Голій Пристані.

У жовтні росіяни посмертно нагородили Ковальова орденом мужності. Її особисто отримували від першого заступника керівника адміністрації президента Путіна Олександра Кірієнка мати та рідний брат Ковальова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter