До першої групи з обміну полоненими увійдуть в’язні з окупованих територій – Лутковська

Дата: 19 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

До першої групи обміну утримуваними особами увійдуть люди, які перебувають на окупованій території, а не в Росії.

Про це сьогодні на брифінгу заявила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Валерія Лутковська, повідомляє Укрінформ.

“Це ті, хто утримується на окупованих територіях. І серед них і цивільні, і військові”, – сказала Лутковська.

За її словами, часу до кінця року мало, але робиться все можливе, щоб максимально наблизити дату обміну.

Водночас станом на сьогодні Лутковська не може підтвердити, що обмін “всіх на всіх” відбудеться цього року.

“Наразі це є предметом наших переговорів, і, для того щоб мені чітко сказати “так”, мені треба завершити всі домовленості, які є на сьогодні. У тому числі і шляхом відеоконференції, яка має відбутися найближчим часом”, – сказала вона.

Вона зауважила, що 18 грудня на зустрічі ТКГ обговорювалися дуже болючі для всіх сторін питання. Але практично в останній момент ці домовленості були проігноровані представниками “ЛНР”.

“Тому мені зараз важко сказати абсолютно чітко, що буде до кінця року”, – резюмувала Лутковська.

Утім, вона запевнила, що будуть використані всі можливості для звільнення полонених.

На запитання, коли відбудеться відеозвʼязок із представниками гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську, Лутковська відповіла, що це залежить не лише від бажання української сторони, а й має бути узгоджене з усіма сторонами, зокрема і з представниками ОБСЄ.

Зі свого боку представник України в політичній підгрупі ТКГ Олексій Резніков зауважив, що ще не завершено роботу контактної групи у 2019 році, вона буде продовжена завдяки відеозв’язку.

А представник України в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма не виключає, що скайп-конференція для обговорення питання про обмін відбудеться 20 грудня.

Нагадаємо, 9 грудня в Парижі лідери Франції, Німеччини, України та Росії домовилися, що Київ і Москва проведуть обмін утримуваними особами за формулою “всіх на всіх” до 31 грудня 2019 року.

За даними Служби безпеки України, у полоні підтримуваних Росією НЗФ на Донбасі перебувають 250 людей.

За даними правозахисників, у Росії та окупованому Криму незаконно утримуються 87 українських політв’язнів.

27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся останній наразі масштабний обмін утримуваними особами. Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter