У період березень–травень 2024 року УВКПЛ задокументувало 16 випадків сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом

Дата: 03 Липня 2024
A+ A- Підписатися

З 1 березня до 31 травня УВКПЛ задокументувало 16 випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Постраждали від цих дій російських військових девʼятеро жінок, шестеро дівчат та один чоловік. Нові задокументовані випадки сталися у 2022 році на тимчасово окупованих територіях.

Про це йдеться у новій періодичній доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Фото: Getty Images

У п’яти випадках російські військові зґвалтували (зокрема, йдеться і про групове зґвалтування) шістьох дівчат віком від 13 до 17 років на Херсонщині, Київщині та Миколаївщині. Четверо дівчат також зазнали інших форм сексуального насильства.

В одному з задокументованих випадків російські військові погрожували чоловікові піддати його дружину та дочок сексуальному насильству, якщо він не дасть їжу та алкоголь солдатам, які дислокувалися в їхньому селі. В іншому випадку російські військові домагалися трьох дорослих сестер на блокпості, коли вони намагалися виїхати на підконтрольну уряду територію. Зрештою окупанти змусили жінок повернутися назад.

Загалом з 24 лютого 2022 року УВКПЛ задокументувало 263 випадки сексуального насильства щодо 168 чоловіків, 83 жінок, десятьох дівчат і двох хлопчиків, скоєні військовослужбовцями збройних сил РФ. З них 208 випадків відбулися тоді, коли росіяни затримували цивільних осіб, 124 випадки стосувалися військовополонених і 3 – співробітників, яких окупанти утримували силою. Тоді як у 53 випадках цивільні особи постраждали, перебуваючи вдома, і у двох – під час так званої “фільтрації”.

Нагадаємо, що у травні суд заочно визнав винним у порушенні законів та звичаїв війни російського військового, який під час окупації частини Херсонщини заселився до будинку цивільної жінки та пів року ґвалтував її. Ім’я засудженого – Олександр Рубанов. Йому 49 років й, судячи з тексту підозри, мешкає він у Карачаєво-Черкеській республіці Росії. 

Підрозділ Рубанова з кінця березня 2022-го контролював територію Бериславського району на Херсонщині. Росіяни розмістили там бойову техніку та користувались майном місцевих, погрожуючи розправою. 

Проводили загарбники й рейди. Саме під час одного з таких Рубанов зайшов на подвір’я місцевої мешканки. Погрожуючи розправою їй та її дитині, Рубанов вчинив сексуальне насильство щодо постраждалої, а після оселився у будинку без її згоди. Судячи з матеріалів справи, там він пробув, ймовірно, з квітня по серпень. Весь цей час він погрожував вбити дитину жінки, а її ґвалтував. 

Читайте також: Сексуальне насильство під час війни: як забезпечити справедливість для постраждалих

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter