У Парижі заарештували фінансиста руандійського геноциду

Дата: 18 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний трибунал щодо Руанди звинуватив 84-річного чоловіка в геноциді та злочині проти людяності. Він, імовірно, був головним фінансистом екстремістів народності хуту, які в 1994 році вбили 800 тисяч людей – тутсі та політичних опонентів. 

Окрім того, Кабуга заснував та фінансував сумнозвісне Вільне радіо тисячі пагорбів, що підбурювало розшукувати й убивати кожного, хто належить до етнічної групи тутсі. 

Держдепартамент США раніше пообіцяв 5 млн доларів винагороди за інформацію, яка допоможе в затриманні Феліcьєна Кабуги.

BBC називає несподіванкою інформацію про затримання Кабуги у Франції, оскільки вважалося, що він переховується в Кенії. Владу цієї країни звинувачували в тому, що вона не дозволяла арештувати підозрюваного.

В офісі французького прокурора та в поліції кажуть, що Кабуга мешкав у квартирі разом зі своїми дітьми. Його арештували о 5:30 за місцевим часом, як прокоментував головний прокурор Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів Серж Браммерц, “у вишуканій, скоординованій операції з одночасними обшуками в низці локацій”.

Феліcьєна Кабугу затримали в містечку Аньєр-сюр-Сен, що розташоване за 8 км від Парижа

“Сьогоднішній арешт Феліcьєна Кабуги – нагадування того, що відповідальні за геноцид можуть бути притягнуті до відповідальності навіть після 26 років скоєння злочинів… Це затримання свідчить про те, що міжнародне правосуддя може мати успіх за умови єдності та підтримки міжнародної спільноти”, – сказав він у своїй заяві

Серж Браммерц висловив подяку Франції, але зауважив, що ключовий внесок у розшук одного з головних фінансистів геноциду в Руанді зробили, зокрема, Бельгія, Британія, Німеччина, Нідерланди, Австрія, Люксембург, Швейцарія, США, Європол та Інтерпол. 

За французьким законодавством Кабугу перевезуть до Гааги, до установи попереднього ув’язнення Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів, де він постане перед судом. 

Нагадаємо, Феліcьєна Кабугу звинуватили 1997 року за сімома пунктами геноциду, зокрема в участі в геноциді, прямих та публічних закликах до нього, намірі вчинити геноцид, переслідуванні та знищенні населення. 

Очільниця Асоціації вдів геноциду в Руанді Валері Мукабаєр сказала, що кожна людина, яка вижила під час цього міжнародного злочину, задоволена арештом.

Нагадаємо, у Руанді 1994 року за сто днів убили понад 800 тисяч людей, переважно народності тутсі.

Різанина почалася після того, як 6 квітня 1994 року над столицею Руанди збили літак. На його борту перебували президент країни Жувеналь Габ’ярімана, який належав до етнічної групи хуту, та президент Бурунді Сіпрієн Нтар’ямір. Екстремісти-хуту звинуватили в злочині повстанську групу тутсі. Сам Патріотичний фронт Руанди звинувачення відкинув. 

Убивства закінчилися в липні 1994 року, коли опозиційний рух тутсі “Патріотичний фронт Руанди” зайшов до столиці Кінгалі та встановив контроль над країною. Багато жертв під час геноциду зарізали мачете.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter