У Парижі озброєний чоловік влаштував смертельну стрілянину на ґрунті расизму

Дата: 24 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

23 грудня, у пʼятницю, у центрі Парижа пролунали постріли. Біля курдського культурного центру на вулиці д’Енжен озброєний чоловік застрелив двох людей і ще чотирьох поранив. Згодом один поранений помер від отриманих травм. Стан здоров’я ще одного лишається критичним. Посадовці вважають, що затриманий зробив це через расизм щодо курдів.

Про це повідомляє “The New York Times”.

Фото: Associated Press

69-річного чоловіка взяли під варту одразу після інциденту в сусідній з культурним центром перукарні із сумкою, у якій знаходилися заряджені магазини та коробку з патронами 45-го калібру, й уже помістили під варту.

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін заявив, що “стрілок явно хотів націлитись на іноземців”, хоча “точні мотиви” наразі невідомі.

Лор Бекко, прокурорка Парижа, також повідомила журналістам, що поліція розслідує можливий расистський мотив нападу, внаслідок якого загинули одна жінка та двоє чоловіків.

Фото: Associated Press

У твіттері президент Франції Еммануель Макрон написав: “Курди Франції стали ціллю одіозного нападу у самому серці Парижа”.

Відомо, що курди – велика етнічна група на Близькому Сході, яка не має власної держави.

Озброєний напад викликав протести в околицях, що призвели до жорстоких сутичок з поліцією. Співробітники поліції застосували сльозогінний газ і зіткнулися з десятками розлючених протестувальників, які підпалили сміттєві баки та кидали снаряди в поліцію.

Фото: Associated Press

Примітно, що чоловік і раніше притягався до відповідальності за насильство із застосуванням зброї та на расовому ґрунті – зокрема за напад із шаблею на табір із мігрантами. Але при цьому правоохоронці не відносили його до представника ультраправих течій.

Нагадаємо, що 13 грудня у Греції помер ромський підліток, у якого нібито через крадіжку вистрілив поліцейський. Вранці 5 грудня ромський підліток Костас Фрагуліс заправив автомобіль на заправці та нібито поїхав, не сплативши 20 євро. Через це поліцейські розпочали переслідування і двічі вистрілили хлопцю в голову, поранивши його. Після цього у країні почалися бунти, учасники яких заявляли, що 20 євро не коштували цього. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter