У Греції помер ромський підліток, у якого нібито через крадіжку вистрілив поліцейський

Дата: 15 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Вранці 5 грудня ромський підліток Костас Фрагуліс заправив автомобіль на заправці та нібито поїхав, не сплативши 20 євро. Через це поліцейські розпочали переслідування і двічі вистрілили хлопцю в голову, поранивши його. Після цього у країні почалися бунти, учасники яких заявляли, що 20 євро не коштували цього. 13 грудня 16-річний підліток помер у лікарні.

Про це повідомляє Європейський центр з прав ромів (European Roma Rights Centre).

Фото: AP

“Поліцейський расизм вартував ромського життя. Костас Фрагуліс, 16-річний ром, якому поліція вистрелила в голову у Салоніках, помер у лікарні. Після тяжкої травми голови він перебував у критичному стані кілька днів. Поліція переслідувала його на мотоциклах після того, як він нібито не заплатив 20 євро за бензин на заправці. Поліцейського, якого звинувачують у його вбивстві, відсторонили від роботи, він перебуває під домашнім арештом в очікуванні рішення суду про те, чи слід залишити його під вартою”, – йдеться у повідомленні.

У день, коли це сталося, в країні спалахнули протести. Протестувальники розбили автобус правоохоронців, підпалили шини та автомобіль на дорозі, тоді як поліцейські відповіли залпами сльозогінного газу. Були чутні постріли, і поліція попросила журналістів у цьому районі відійти якомога далі, заявивши, що протестувальники стріляють із дробовиків.

Фото: AP

Міністр цивільного захисту Греції Такіс Теодорікакос заявив, що вбивство ромського юнака розслідується, і “кожен має шанувати це”.

“Учорашні напади та травми, завдані поліцейським, мають бути одностайно засуджені. Ми підтримуємо поліцію, але завжди суворо у рамках закону. Закон для всіх без винятку”, – зазначив він.

34-річний офіцер зазначає, що його ціллю було колесо автомобіля, і що він відкрив вогонь лише після того, як підліток спробував протаранити один із поліцейських патрулів. Однак записи з відеокамер спростовують цю інформацію. 

Цей випадок не тільки показав безкарність грецької поліції, але й розлютив ромську громаду. Активісти вважають, що Фрагуліс став навмисною мішенню, тому що він був членом етнічної меншини. Правозахисні групи підтримують цю думку.

Кривавий інцидент у Салоніках нагадує випадок, що стався з ромом Нікосом Сампанісом у Перамі у жовтні 2021 року. Тоді поліція зупинила викрадену автівку після 35 пострілів, вбивши викрадача і поранивши ще одну людину. Тоді активісти та правоохоронці також підозрювали, що причиною вбивства є не викрадення автомобіля, а національність підозрюваного. 

Справу досі не передали до суду, однак прокурор звинувачує поліцію у ненавмисному вбивстві з можливим наміром. Після смерті 18-річного Сампаніса було складено меморандум дій, що визначає, коли та за якими правилами має здійснюватися переслідування, у логіці не жертвувати “великим заради меншого”.

Читайте також: Невидимі злочини: чому українські правоохоронці не бачать мотиву ненависті в нападах на геїв та ромів?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter