У Парижі на марш проти антисемітизму вийшли понад 105 тисяч людей

Дата: 13 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

12 листопада, у неділю, на масштабний громадянський марш проти антисемітизму в Парижі зібралися понад 105 тисяч демонстрантів. Загалом на вулиці Франції вийшли понад 182 тисячі протестувальників. 

Про це повідомляє BFMTV. 

Фото: Claudia Greco / Reuters

На чолі колони з великим банером “За республіку, проти антисемітизму” йшли відомі французькі політики. Так, окрім двох організаторів, Жерара Ларше та Яеля Браун-Піве, на початку колони були премʼєр-міністерка Елізабет Борн та колишні президенти Франсуа Олланд і Ніколя Саркозі.

Долучилися також колишні прем’єр-міністри – Жан Кастекс, Едуар Філіпп, Бернар Казньов, Жан-Марк Еро і Мануель Вальс.

Проте президент Франції Емманюель Макрон після кількох днів вагань напередодні заходу заявив, що не приєднається до мітингу, але буде там “серцем і духом”.

“Я ніколи не був на протестах на будь-яку тему. Моя роль полягає в тому, щоб ухвалювати рішення, говорити правильні слова, коли це необхідно, і діяти”, – сказав Макрон.

Вздовж маршруту протесту чергували 3 тисячі поліцейських. 

Загалом у неділю по всій Франції відбулося понад 70 мітингів проти антисемітизму.

У Ніцці близько 3 тисяч містян взяли участь на березі моря в “мітингу за республіку і проти антисемітизму” на заклик мера міста Крістіана Естрозі й місцевого відділення Представницької ради єврейських установ у Франції.

У Страсбурзі на акцію також зібралися кілька тисяч людей. Зокрема, долучилися й декілька депутатів французької партії LFI з Парижа.

У Ліоні понад 3 тисячі протестувальників зібралися на площі Белькур під дощем, перед статуєю Петра, що спостерігає, – пам’ятником французькому опору нацистській окупації.

Нагадаємо, що 7 з 10 опитаних французів схвалювали проведення маршу проти антисемітизму. Показово, що великих розбіжностей у підтримці ініціативи залежно від політичних симпатій респондентів не було.

Навіть виборці “Нескореної Франції”, лідер якої Жан-Люк Меланшон гостро назвав майбутню ходу “зустріччю прихильників беззаперечної підтримки масових убивств”, підтримують акцію. Ініціативу вважають правильною 75% таких респондентів. Більшість із них вважає, що хода проти антисемітизму не може бути прирівняна до підтримки дій уряду Ізраїлю. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter