На вихідних у Франції відбудеться марш проти антисемітизму: більшість громадян це схвалюють

Дата: 09 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Президентка Нацасамблеї, депутатка з партії Макрона “Відродження” Яель Брон-Піве та очільник сенату, представник “Республіканців” Жерар Лашер ініціювали проведення маршу проти антисемітизму. Він відбудеться у Парижі цієї неділі, 12 листопада. 

Подію Лашер анонсував у своїх соцмережах. 

Фото: EPA

Як повідомляє французьке видання Le Figaro, 7 з 10 опитаних французів схвалюють проведення маршу проти антисемітизму.

Показово, що великих розбіжностей у підтримці ініціативи залежно від політичних симпатій респондентів не було.

Навіть виборці “Нескореної Франції”, лідер якої Жан-Люк Меланшон гостро назвав майбутню ходу “зустріччю прихильників беззаперечної підтримки масових убивств”, підтримують акцію. Ініціативу вважають правильною 75% таких респондентів. Більшість з них вважають, що хода проти антисемітизму не може бути прирівняна до підтримки дій уряду Ізраїлю. 

Натомість серед прихильників правопопулістського “Національного об’єднання” найнижча кількість тих, хто схвально оцінює ініціативу, порівняно з прихильниками інших партій (але все одно це більшість – 70%). Водночас лідери “Нацоб’єднання” Марін Ле Пен і Жордан Барделла серед перших політиків заявили, що доєднаються до маршу.  

Нагадаємо, що у період з 7 жовтня по 23 жовтня французькі правоохоронці заарештували 336 людей за вияви антисемітизму. За цей час поліцейські зареєстрували 588 антисемітських інцидентів. 

Єврейська громада Франції налічує майже 500 тисяч осіб, вона найбільша в Європі.

Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен казав, що з початку бойових дій на Близькому Сході станом на 13 жовтня зафіксували понад 100 антисемітських актів. Більшість із них стосується графіті, на яких зображено свастику, написи “смерть євреям”, заклики до інтифад проти Ізраїлю. Однак деякі інциденти охоплювали арешти людей, які хотіли пронести ножі до шкіл і синагог.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter