У ПАРЄ визнали, що в Росії диктатура

Дата: 12 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Комітет ПАРЄ з юридичних питань і прав людини висловив занепокоєння щодо легітимності та законності поправок до російської конституції, внесених у липні 2020 року, що фактично перетворили російський режим на диктатуру. 

Про це йдеться в заяві комітету. 

Голосування за поправки до російської Конституції у 2020 році. Фото: Штаби Навального

Поправки дозволяють Путіну залишатися на посаді до 2036 року, а голосування щодо цього проводили декілька днів поспіль, зокрема змушуючи людей заповнювати бюлетені на колодах. 

“Переважна влада президента, яка є результатом надзвичайно тривалого терміну перебування на посаді, у поєднанні з відсутністю будь-яких систем стримувань і противаг, таких як сильний парламент, незалежна судова система, вільні ЗМІ та активне громадянське суспільство, перетворили Російську Федерацію на де-факто диктатуру”, – заявили в ПАРЄ.

Ще 2012 року, коли Путін тимчасово обіймав посаду очільника російського уряду, він казав росіянам, що Росія ніколи не стане диктатурою.

Фото: AFP

Російська агресія проти України та її наслідки, як констатують члени комітету ПАРЄ, демонструють, що диктатура досі “становить загрозу міжнародному миру та безпеці, а також територіальній цілісності та політичній незалежності своїх сусідів”, як це визначено в статті 2 Статуту ООН.

“Тому насамперед в інтересах народу Росії, а також Європи та всього світу, щоб демократія була відновлена в Росії”, – резюмував комітет.

Також члени комітету підтвердили свою підтримку майбутнього спеціального міжнародного кримінального трибуналу для притягнення російського керівництва, включно з Путіним, до відповідальності за їхні дії, починаючи з незаконної анексії Криму, війни на Донбасі та збиття рейсу MH17.

Як відомо, до повномасштабної фази війни, відповідно до Індексу демократії за 2021 рік від Economist Intelligence, Україна отримала 8,25 балів у категорії “Виборчий процес та плюралізм”. Це свідчить “про функціонування електоральної демократії на рівні країн ЄС”.

Нагадаємо, що в Офісі генпрокурора України планують до кінця року стати на крок ближче до переслідування найвищого політичного та військового керівництва Росії. 

Фото обкладинки: Longfin Media / Shutterstock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter