У парламенті почали збір підписів за відставку Шкарлета

Дата: 04 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді почали збір підписів під проєктом постанови щодо відставки міністра освіти та науки України Сергія Шкарлета. 

Про це повідомила нардепка Інна Совсун

Фото: фейсбук-сторінка Інни Совсун

За словами Совсун, вона зареєструвала документ у парламенті ще 3 січня, коли МОН відмовився визнавати результати виборів президента Києво-Могилянської академії. Нардепка надіслала проєкт постанови на підписання усім народним депутатам.

У пояснювальній записці серед причин для відставки називають, зокрема, ненадання МОН на належному рівні допомоги закладам освіти у період пандемії, спізнення із розробкою важливих нормативних актів, від яких залежить робота цих закладів, а також сумнівні кадрові призначення у самому міністерстві та підпорядкованих йому установах. 

“Тепер уважно слідкую, чи з’являться там підписи депутатів з монобільшості. Адже вони написали у фейсбуці про підтримку Могилянки, але їхня головна функція – приймати відповідні рішення у залі парламенту. Станом на зараз – жодного підпису від представників фракції “Слуга народу” немає”, – говорить Совсун. 

4 січня студенти Києво-Могилянської академії вийшли на акцію протесту під стіни уряду, а однією з вимог протестувальників була відставка Шкарлета з посади міністра. Невдовзі прем’єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв її розглянути. 

Вимоги студентів та викладачів НаУКМА будуть подані у встановленому законодавством порядку. Відповідні органи вивчать факти, і з огляду на результати перевірки будуть ухвалені рішення”, – сказав він. 

Фото: МОН

Міністра освіти та науки Шкарлета призначили на посаду в грудні 2020-го, а голосування за його кандидатуру супроводжувалось обуренням низки парламентарів, зокрема через факти плагіату в наукових працях міністра. Їх спочатку виявила активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк, якій після розголосу почали погрожувати, а згодом переслідувати. Невідомий залишав у дверях її квартири записки непристойного змісту та надсилав на пошту світлини жінки з різних місць. 

Плагіат виявило й Національне агентство з питань забезпечення якості освіти, головою якого є переможець виборів на посаду президента Києво-Могилянської академії Сергій Квіт

Голосування за призначення Шкарлета міністром супроводжувалось обуренням й через те, що із 226 депутатів, які підтримали його кандидатуру, частини не було у Верховній Раді того дня. Регламентний комітет парламенту спочатку мав перевірити ситуацію, але потім відмовився розглядати це питання. 

Офіс генпрокурора розпочав досудове розслідування за фактом можливого кнопкодавства, проте записи з відеокамер, які б могли підтвердити порушення, за словами нардепа Ярослава Железняка, зникли. Він стверджував, що розпоряджатися ними мало Управління державної охорони, однак там це спростовували та запевнили, що розпорядником записів мав бути Апарат Верховної Ради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter