У Паралімпійських іграх уперше братиме участь трансгендерна спортсменка

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Валентіна Петрілло, атлетка з порушеннями зору, стане першою відкритою трансгендерною спортсменкою, яка візьме участь у Паралімпійських іграх. Вона виступатиме за Італію в жіночих забігах на дистанціях 200 та 400 метрів.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Fispes

У віці 14 років Валентіні поставили діагноз хвороби Штаргардта, яка призвела до значного зниження зору, наразі вона має 1/50 нормального рівня. Вона почала свою спортивну кар’єру в категорії T12 для атлетів з порушенням зору, і з 2015 до 2018 року здобула 11 національних титулів у забігах серед чоловіків.

У 2019 році за підтримки своєї дружини вона розпочала процес транспереходу. Торік Петрілло виграла бронзові медалі на чемпіонаті світу з паралегкої атлетики, що відбувався в Парижі.

Ці Паралімпійські ігри стануть дебютними для 50-річної спортсменки. У нещодавньому інтервʼю для BBC Sport вона наголосила, що її участь є важливим знаком інклюзивності.

“Для мене це не просто вибір способу життя, це вираження того, ким я насправді є. Я чекала цього моменту три роки й за цей час доклала максимум зусиль, щоб заслуговувати на цю можливість. Я заслужила своє місце в складі команди й хочу висловити подяку Паралімпійській федерації Італії та Паралімпійському комітету Італії за те, що вони завжди вірили в мене, насамперед як в особистість, а також як у спортсменку”, – сказала вона.

Літні Паралімпійські ігри 2024 року триватимуть із 28 серпня до 11 вересня. Спортсмени змагатимуться за медалі у 22 дисциплінах. Згідно з правилами Міжнародного паралімпійського комітету, всі, хто юридично визнаний жінкою або чоловіком, мають право на участь у цих змаганнях.

Нагадаємо, що поєдинок у жіночому боксі на літніх Олімпійських іграх – 2024 в Парижі викликав дискусії щодо допуску представниці Алжиру, віцечемпіонки світу 2022 року Іман Хеліф, яка змагається в першій напівсередній вазі. Під час бою представниця Італії Анджела Каріні через 46 секунд зупинила поєдинок з алжиркою. Хеліф нібито не пройшла “гендерний тест”, або “тест на стать”, на чемпіонаті світу – 2023 в Нью-Делі. Це спричинило появу в медіа фейків про те, що вона є трансгендерною жінкою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter