У Пакистані заборонили страчувати людей із психічними розладами

Дата: 11 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд Пакистану заборонив виконувати смертні вироки щодо людей із психічними розладами. 

Про це повідомляє Al Jazeera.

Фото з відкритих джерел

Пакистан запровадив мораторій на смертну кару 2008 року, однак після нападу талібів на школу в Пешаварі, під час якого загинула не менш ніж 141 людина, уряд заявив, що скасовує мораторій. Із критикою такого рішення тоді виступали в ООН. 

Засуджених до смертної кари в країні страчують за допомогою повішення. Отримати смертний вирок у Пакистані можна за 33 злочини, наприклад за вбивство, групове зґвалтування або викрадення людей, а також за гомосексуальні стосунки, які теж вважаються в країні незаконними. 

“Якщо засуджений в’язень через психічну хворобу виявиться нездатним зрозуміти обґрунтування та причину свого покарання, то виконання смертного вироку не досягне мети правосуддя”, – йдеться в повідомленні Верховного суду.

У 2019 році правозахисники Amnesty International зафіксували найменшу кількість страт за 10 років у світі. Того року суди в Пакистані ухвалили понад 630 смертних вироків. За словами дослідників, це 27,3% всіх смертних вироків у світі за той рік. До смертної кари у 2019 році в країні засудили навіть колишнього президента. 

Нагадаємо, що Європі єдиною країною, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується щодо засуджених, залишається Білорусь. Досі розстріляти в країні можуть чоловіків, які скоїли злочин після настання 18-річного віку і не досягли до моменту ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених до смертної кари не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter