У Пакистані судитимуть батьків, які відмовляються вакцинувати дітей

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У пакистанській провінції Сінд ухвалили закон, який передбачає покарання для батьків, що відмовляються вакцинувати своїх дітей проти інфекційних захворювань. Їм загрожуватиме штраф або позбавлення волі. 

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Медіком

Закон набуде чинності протягом вересня. Його ухвалили з метою викорінення поліомієліту, який у Пакистані є ендемічним, тобто завжди має ризик поширення. 

Поліомієліт – високозаразне вірусне захворювання, що може спричинити невиліковний параліч і призвести до смерті. Хворобу викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду.

За даними ВООЗ, Пакистан і Афганістан – єдині країни, де поліомієліт є ендемічним. Попри це під час загальнонаціональної кампанії проти поліомієліту в січні цього року понад 62 тисячі батьків у Пакистані відмовилися вакцинувати дітей, бо нібито не довіряють якості вакцини.

“Закон ухвалили, щоб припинити відмову від вакцинації. Потрібні відповідні заходи, щоб знищити поширення вірусу поліомієліту в Пакистані. Є чимало причин того, чому він залишається ендемічним”, – зазначила ексміністерка з подолання бідності та соціального захисту в провінції Сінда Шазія Маррі.

Проте, згідно з текстом закону, батьки мають вакцинувати своїх дітей також проти дифтерії, правця, кашлюку, кору, епідемічного паротиту та краснухи.

Батьків, які відмовляться від вакцинації, можуть засудити до місяця вʼязниці або оштрафувати на 50 тисяч пакистанських рупій (близько 6 тисяч гривень).

Нагадаємо, що від середини липня, коли в Україні оголосили кампанію з “наздоганяючої вакцинації” проти кору для дітей, до початку вересня щеплення отримали понад 73 тисячі з них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter