У пʼяти областях у пунктах незламності зʼявляться книжкові полиці

Дата: 12 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Книжковий фестиваль Lviv BookForum розпочав проєкт “Читальня”, у межах якого в пунктах незламності встановлюють полиці з книжками та настільними іграми. До проєкту вже долучилися 34 видавництва і виробники ігор з усіх куточків України.

Про це повідомили організатори.

Фото: Depositphotos

Як пояснили у Lviv BookForum, назва проєкту відсилає до читалень товариства “Просвіта”, розквіт діяльності якого на Заході України припав на 20–30-ті роки минулого століття.

“100 років по тому “Читальні” повертаються як символ культурного опору й розвитку попри все – російську повномасштабну агресію й постійні обстріли”, – зазначили організатори.

Уже в березні в 131 пункті незламності в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Херсонській та Харківській областях облаштують полиці з книжками й настільними іграми, замовленими спеціально для проєкту. До кожного пункту передадуть по 75 видань, серед них література для дітей, нонфікшн, художня література, поетичні збірки тощо. Допомагатиме в цьому низка громадських організацій, серед яких “Доброчинець”, “Вивеземо!”, Ресурсний центр громадських ініціатив, Білозерський центр регіонального розвитку, благодійний фонд “За Херсонщину”.

Як розповіла програмна директорка Lviv BookForum Софія Челяк, переліки книжок та ігор для полиць “Читальні” формували з урахуванням актуальних рейтингів та запитів бібліотек. Тоді як список ігор формували, орієнтуючись на поради власне видавців настільних ігор.

“Ми сподіваємося, що наш проєкт стане додатковою підтримкою для громад, адже з початку повномасштабного вторгнення місцеві бібліотеки поповнювалися лише завдяки зусиллям волонтерів, і ми в межах проєкту посилимо роботу колег”, – розповіла Челяк.

Нагадаємо, що люди з інвалідністю під час повітряних тривог часто не можуть скористатись укриттями через їхню недоступність – йдеться про наявність сходів, порогів, завузьких дверних отворів. Громадська організація людей з інвалідністю “Fight For Right” облаштувала елементами доступності два укриття в Солом’янському районі Києва – на вулиці Борщагівській та бульварі Вацлава Гавела.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter