Організація “Fight For Right” облаштувала елементами доступності два укриття в Солом’янському районі столиці

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Люди з інвалідністю під час повітряних тривог часто не можуть скористатись укриттями через їхню недоступність – йдеться про наявність сходів, порогів, завузьких дверних отворів. Громадська організація людей з інвалідністю “Fight For Right” облаштувала елементами доступності два укриття в Солом’янському районі Києва – на вулиці Борщагівській та бульварі Вацлава Гавела.

Про це організація повідомила в коментарі виданню ZMINA.

Фото: Fight For Right

Так, Fight For Right разом з активістами з усієї України обстежила десятки укриттів і з’ясувала, що навіть у столиці досі лише одиниці укриттів є доступними.

Щоб поліпшити ситуацію, команда Fight For Right після здійсненого моніторингу укриттів та консультацій з експертами облаштувала елементами доступності два укриття в Солом’янському районі столиці.

“Реалізація цих пілотних проєктів засвідчила, що облаштування доступності не потребує якихось нереальних сум. Сподіваємося, що далі буде змога продовжити цю діяльність і наш приклад наслідуватимуть”, – розповіла проєктна менеджерка Fight For Right Карина Грицюк під час презентації одного з укриттів.

За словами Ксенії Семенової, депутатки Київської міської ради, заступниці голови комісії з питань цифрової трансформації та адміністративних послуг, попри значну потребу в Києві на 2024 рік не виділено коштів для облаштування доступних укриттів.

“У Києві катастрофічна ситуація з безбарʼєрністю. Ми постійно бачимо нові помилки. У Києві постійно з’являються бар’єри. Чому? Основна причина – це неусвідомлення того, що це важливо. Завжди люди з інвалідністю вважалися тою категорією громадян, яка не дасть електорального результату, на жаль. Але кількість людей з інвалідністю через війну збільшується”, – зауважила депутатка.

Заступник міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Тимур Ткаченко зазначив, що цим прикладом Fight For Right показала – можна поліпшити доступність, не витрачаючи на це багато коштів.

Фото: Fight For Right

“Найголовніше, що ми маємо сьогодні розуміти, – питання безбар’єрності, доступності є не тільки питанням доступу для людей з інвалідністю. Ні. Доступність має бути для всіх абсолютно: і мами з дитячим візком, яка сьогодні не може нормально потрапити в укриття; і людини, якій, приміром, важко з тих чи інших причин ходити”, – додав посадовець.

Експерт з архітектурної доступності та інклюзивних соціальних практик Володимир Висоцький сподівається, що ініціативу з облаштування доступних укриттів підхоплять інші організації, установи, органи місцевого самоврядування і робитимуть це навіть краще, а також до процесу долучаться і громадяни, які завдяки обізнаності в питанні доступності вимагатимуть відповідних дій від місцевої влади насамперед.

“Укриття може бути не просто захаращеним підвалом, у якому розкидані якісь речі. Ми цього бачимо дуже багато. Є укриття, які наче каземати. Якщо громадяни не вимагатимуть доступності, якщо не буде тиску певного, то дуже складно громадським організаціям, активістам змінити систему. Але ми дуже сподіваємося, що це запустить через нас імпульс розвитку цієї теми, і будемо надалі працювати, удосконалюватися, вчитися на помилках, щоб більше укриттів в Україні були доступними для всіх”, – зазначив він.

Fight For Right разом з Володимиром Висоцьким також напрацювала методологію оцінювання архітектурної доступності споруд цивільного захисту населення, яку презентували під час заходу та передали місцевій владі для подальшого використання.

Нагадаємо, що раніше депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова наголошувала, що питання доступності та інклюзивності гостро стоїть абсолютно в усіх містах України, і Київ не виняток. За її словами, часто до питання безбарʼєрності в столиці ставляться формально. Зокрема, це простежується на прикладі розвитку дорожньої інфраструктури.

Депутатка розповіла про випадки, коли в переходах встановлюють неробочі ліфти або пандуси із занадто різким нахилом, імітуючи водночас доступність, однак скористатися цими засобами люди з маломобільних груп населення не можуть.

Читайте також: “В Україні є один міфічний бункер, пристосований для людей з інвалідністю”: про проблеми з укриттями, евакуацією та безбарʼєрним прихистком

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter