В ООН вважають, що Карпатський регіон опинився в небезпеці через вирубування лісів

Дата: 26 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Через вирубування лісів та зміни клімату країни Карпатського регіону опинились у реальній небезпеці. 

Про це з посиланням на слова виконавчої директорки Програми ООН з питань довкілля Інгер Андерсен повідомили на сайті організації. 

На зустрічі з представниками країн регіону, зокрема Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії, Сербії, Словаччини та України, Андерсен наголосила, що праліси Карпат та їхнє унікальне біорізноманіття зникають із загрозливою швидкістю.

“Деревину незаконно вирубують і перевозять через кордони гірських держав і за їхні межі. Це має безліч наслідків. Не обманюйте себе: Карпатський регіон перебуває в реальній і безпосередній небезпеці”, – сказала вона.

За словами Андерсен, вирубування лісів за останні 20 років обійшлось у більш ніж 5 мільярдів євро бюджету Румунії. Україна вже також відчула наслідки змін, зокрема коли пережила декілька повеней. 

“Села та дороги затоплені. Мости зруйновані. Люди загинули. Повені частково пов’язані зі зміною клімату. Але незаконні вирубування, що відбуваються під прикриттям труднощів, яких зазнала Україна, знищили великі шматки лісу, які вбирають надлишки води та забезпечують захист від повені”, – зазначила виконавча директорка Програми ООН з питань довкілля.

Нагадаємо, що минулого року президент Володимир Зеленський підписав закон, яким фактично відновив мораторій на суцільний вируб лісу в Карпатах, який діяв до 2011 року. Екологічні активісти стверджують, що після першого читання законопроєкт відповідав задекларованій меті, однак до другого в нього внесли декілька поправок, які тільки спростили процедуру вирубування деревини. 

Вирубування лісу в Карпатах – серйозна екологічна проблема для України. Інтерактивна мапа, на якій позначено місця найактивнішого вирубу лісів у Карпатах, демонструє, що за чотири роки в регіоні вирубали територію, еквівалентну розміру більш ніж тисячі футбольних полів.

Щороку сім мільйонів людей у світі помирають від хвороб, пов’язаних з наслідками забруднення повітря. Понад 90% таких смертей припадає на країни з низькими доходами населення, а, як відомо, Україна перебуває серед найбрудніших країн Європи та входить до десятки країн з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля.  

Фотографія обкладинки: 0342

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter