У Німеччині вшанували памʼять непомічених ЛГБТ-жертв нацистських переслідувань

Дата: 28 Січня 2023
A+ A- Підписатися

27 січня, у 78-у річницю звільнення табору смерті Аушвіц-Біркенау, Німеччина вшанувала пам’ять жертв нацистських переслідувань, приділивши особливу увагу людям, які були ув’язнені та вбиті через свою сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність.

Про це повідомляє Associated Press.

Вінки покладені до меморіалу ЛГБТ-жертвам нацистів. Фото: AP Photo / Markus Schreiber

Так, тисячі геїв, лесбійок, бісексуалів та трансгендерних людей заарештували та кинули до таборів під час диктатури Адольфа Гітлера 1933-1945 років на підставі антигомосексуальних законів, які передували нацистській епосі та пережили її.

Спікерка парламенту Німеччини Бербель Бас заявила, що нацисти розширили статтю 175 німецького кримінального кодексу, запроваджену у 1872 році, криміналізуючи поцілунки, дотики й навіть погляди між людьми однієї статі, що призвело до звинувачень проти десятків тисяч людей.

Понад половину осіб, яких притягнули до відповідальності за гомосексуальність, засудили. Багато з них отримали тривалі терміни ув’язнення або мали виконувати примусові роботи.

За словами Бас, деяких ЛГБТ-людей стерилізували або доводили до самогубства. Ті, кого відправляли до концтаборів, опинялися в самому низу ієрархії, та були змушені носити рожевий трикутник, що позначав їхні “злочини”.

Хоча закон прямо не поширювався на жінок, вони також стикалися з переслідуванням за “асоціальну поведінку”, що спричинило аналогічну долю в період нацизму.

Нагадаємо, що у 2019 році Папа Римський Франциск заявив, що політики, які виступають проти ЛГБТ-людей, ромів і євреїв, нагадують йому Гітлера. За його словами, попри переслідування євреїв, ромів і гомосексуалів, сьогодні такі дії типові і є прикладом par excellence культури ненависті. 

Читайте також: Розіп’яті хлопчики Гітлера: як світ карав нацистських пропагандистів

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter