У Німеччині розслідують понад 140 справ через відкриту підтримку війни Росії проти України

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Влада Німеччини порушила понад 140 справ через незаконну підтримку війни Росії проти України.

Це стало наслідком звернення редакційної мережі групи видань Redaktionsnetzwerks Deutschland до міністерств внутрішніх справ та державних управлінь карного розшуку федеральних земель країни, пише DW.

Проросійська акція в німецькому Ганновері

Більшість порушень пов’язана з використанням символу Z, яким російська армія позначає свої танки й транспортні засоби. Зображення літери часто використовується за межами бойових дій, щоб символізувати підтримку російської війни в Україні.

У кількох федеральних землях, зокрема Нижній Саксонії, Баварії та Берліні, публічне використання символу – на демонстраціях, акціях тощо – є злочином, який підпадає під дію статті 140 Кримінального кодексу. Відповідно до неї карається поведінка, яка розуміється як публічне схвалення агресивних воєн і здатна порушити громадський порядок. Порушникам загрожує штраф або позбавлення волі до трьох років.

Нагадаємо, що в Німеччині після початку широкомасштабного наступу РФ на Україну відбулося кілька багатотисячних проросійських акцій. Вони проходили під прапорами РФ, у деяких випадках демонстранти використали символіку самопроголошених республік на Донбасі.

Водночас проукраїнські мітинги в країні збирають значно більше людей, пише DW.

14 квітня Верховна Рада України ухвалила закон №7214, яким Росію визнали державою-терористом та заборонили символіку, яку використовують збройні сили РФ у війні проти України. Політичний режим Росії проголошено нацистським. 

Поправку до закону, що забороняє використання символів, які прославляють військову агресію або військові злочини, підтримав і парламент Латвії. Тепер у країні заборонено публічну демонстрацію символів Z і V, пов’язаних з війною Росії проти України.

У Молдові за використання георгієвської стрічки та символів війни РФ проти України запровадили штрафні санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter