У Німеччині проросійські діячі переслідують українських активістів за критику пропутінської співачки Анни Нетребко

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Німецький диригент Мікаель Гюттлер, який є прихильником Росії, позивається у суді до українських активістів, намагаючись заборонити їм критику пропутінської співачки Анни Нетребко.

Про це розповіли представники української громади Баварії, команди українських активістів у Німеччині INFRA Катерина Плаксій і Дмитро Півоваров в ефірі “Громадського радіо”.

Українські активісти в Німеччині. Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Пивоварова

Вони розповіли, що переслідування почалося після низки антиросійських і проукраїнських акцій, які вони провели в Німеччині. Зокрема, акцію з вимогою заборонити виступи Нетребко.

Акції мали суспільний резонанс і могли вплинути на суспільну думку, тому активісти вважають їх досить успішними.

“Але зараз йдеться вже про те, яку ціну це все мало для лідерів руху, організаторів та ініціаторів цих протестів”, – уточнила Плаксій.

Нетребко має потужну групу підтримки у Німеччині, нагадала активістка. Зокрема, це диригент Мікаель Гюттлер, який є постійним гостьовим диригентом російського Маріїнського театру, та його дружина Алеся Шаповалова, очільниця російського культурного центру в Оффенбурзі.

Зокрема, Гюттлер заявляв, що “українська культурна політика, спрямована проти російської культури й мови, це ганьба”. А з літа минулого року чоловік через суди переслідує активістів – організаторів протестів проти Нетребко.

“Спочатку під удар потрапив австрійський журналіст, який про ці протести писав. Потім пан Гюттлер став позиватися до активістів, і Катерина стала третьою активісткою, яка отримала позов від нього. В усіх випадках причина позову досить формальна — якийсь вислів у фейсбуку”, – уточнив Півоваров.

На думку активістів, це позови з метою примусити “закрити рота”, а вимога Гюттлера – заборонити використання певних фраз – це загроза свободі слова.

Мета таких позовів полягає у дискредитації антиросійських протестів і представленні активістів як купки маргіналів. Саме на цьому наполягає проросійський активіст у суді, хоча в акціях брали участь тисячі людей, їх підтримали посольства, консульства, інтелектуали, відомі особистості, розповів Півоваров.

Водночас активіст зазначив, що суд дозволив їм офіційно стверджувати, що висловлювання пана Гюттлера співзвучні російській пропаганді. 

Він наголосив, що українські активісти не можуть дозволити, щоб їм заборонили висловлюватися на тему пропаганди, тому вони йдуть до суду, хоча це пов’язано із великими фінансовими витратами.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в вересні пропутінська співачка Анна Нетребко виступила у Державному оперному театрі Німеччини попри те, що петиція проти її виступу набрала майже 30 тисяч підписів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter