У Німеччині підтримали закон про легалізацію рекреаційного канабісу

Дата: 24 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Німеччині депутати Бундестагу підтримали закон про легалізацію рекреаційного канабісу.

Про це повідомляє Associated Press.

Джерело: EPA-EFE/Ana Escobar

Як пише видання, за законодавчу ініціативу проголосували 407 депутатів, проти – 226. Четверо утрималися. Документ має набути чинності 1 квітня 2024 року.

Відповідно до нового законопроєкту повнолітні німці зможуть мати до 25 грамів канабісу в рекреаційних цілях, а також самостійно вирощувати до трьох рослин.

Крім того, з 1 липня повнолітні німці зможуть також приєднуватися до некомерційних спільнот вирощування конопель – так званих клубів канабісу. У кожній такій спільноті має бути не більше 500 членів.

Зазначається, що “клуби канабісу” можуть давати своїм членам до 50 грамів марихуани на місяць. Однак, спілчани віком від 18 до 21 року повинні мати лише до 30 грамів. Членство в кількох клубах одночасно заборонятиметься.

Витрати клубів покриватимуться з членських внесків, які розподілятимуть залежно від того, скільки марихуани споживає кожен спілчанин.

Міністр охорони здоровʼя ФРН Карл Лаутербах зазначив, що метою уряду є “боротьба з чорним ринком”  і кращий захист молоді. Він переконаний, що чинні закони не діють – споживання марихуани зростає, так само як і проблеми з неякісним канабісом. Посадовець, який сам довгий час виступав проти легалізації канабісу, стверджує, що дослідники залежності вважають, що зняття табу навколо марихуани та надання інформації про її ризики є правильним підходом.

Після голосування Лаутербах заявив журналістам, що “дилери взагалі не мають причин святкувати“, адже згідно з новим законодавством дилери, викриті у продажу дітям або підліткам, можуть бути засуджені до ув’язнення терміном не менше двох років

Своєю чергою головний правоцентристський опозиційний блок затято виступає проти нового законопроєкту.

Як міністр охорони здоров’я ви стверджуєте тут з усією серйозністю… що ми обмежуватимемо споживання серед дітей та молоді шляхом подальшої легалізації наркотиків“, – заявив консервативний депутат Тіно Зорге.

В уряді Німеччини планують заборонити рекламу та просування марихуани, також не дозволятимуть розташування “клубів канабісу” чи його споживання поряд зі школами, ігровими майданчиками, стадіонами та будь-якими спортивними закладами.

Крім того, впродовж півтора року після того, як набуде чинності закон про легалізацію канабісу, оцінюватимуть його вплив на захист дітей та молоді.

Нагадаємо, у червні 2022 року в Україні кабінет Міністрів підтримав законопроєкт, що регулює обіг конопель у медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності, щоб розширити доступ пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих унаслідок війни.

Раніше ZMINA повідомляла, що в липні 2023 року парламент Албанії підтримав урядовий законопроєкт, який легалізує використання канабісу в медичних та промислових цілях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter