У Німеччині чоловік застрелив дев’ятьох людей через ксенофобію

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У німецькому місті Ганау 43-річний чоловік застрелив дев’ятьох відвідувачів у двох кальянних. Ще п’ятеро людей зазнали травм, які загрожують життю. Слідчі вважають, що за атакою стояв расистський мотив: деякі із загиблих мали турецьке походження, а підозрюваний раніше вже потрапляв у поле зору німецьких спецслужб через свої праворадикальні, ксенофобні погляди. 

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на місцеву поліцію. 

Поліція охороняє місце події. Фотографія: Майкл Пробст / AP

Завдяки камерам спостереження правоохоронцям швидко вдалося знайти нападника. 

Влада повідомляє, що після стрілянини в барах підозрюваний повернувся додому, де застрелив свою 72-річну матір та себе. У помешканні знайшли вогнепальну зброю. Наразі триває перевірка, чи саме з неї вбили випадкових відвідувачів кальянних.

“Зібрана інформація дає достатньо підстав для того, щоб говорити про ксенофобний мотив. Злочин розцінюється як насильницький терористичний напад”, – заявив Пітер Бейт, міністр внутрішніх справ штату Гессен. 

The Guardian зазначає, що нападник вдався до праворадикальних висловлювань у своєму листі-зізнанні, який залишив після самогубства. Крім того, він також виклав у соціальні мережі відео, в якому пояснив свої мотиви. Так, у відео він каже про необхідність “знищення певних народів, вигнання яких з Німеччини вже неможливо досягти”. Наразі відео видалено. 

Місцеві видання повідомляють, що в кальянних, де відбулися напади, часто відпочивали етнічні курди. Своє занепокоєння вбивствами висловив Ібрагім Калін, прессекретар президента Туреччини:

“Ми очікуємо, що німецька влада докладе максимум зусиль для висвітлення цієї справи. Расизм – це колективний рак”

Нагадаємо, що раніше в Німеччині затримали 12 членів ультраправого угруповання, які планували масові вбивства в мечетях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter