У Нігерії бойовики на декілька днів викрали зі школи майже 300 учениць

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У штаті Замфара в Нігерії бойовики звільнили з полону групу школярок, яких викрали напередодні прямо з інтернату та тримали в себе декілька днів. 

Про це повідомляє BBC.

Фото: AP Photo

26 лютого група бойовиків на пікапах і мотоциклах приїхала до державної школи в Джангебі, штат Замфара. За словами очевидців, нападники зламали шкільні ворота, вистрілили в охоронця, а потім увійшли в гуртожиток. Озброєні люди розбудили дівчат і сказали їм, що прийшов час молитви.

Бойовики відвезли дітей до лісу, а влада змогла повернути дівчат після перемовин з викрадачами. За даними посадовців, з полону звільнили 279 дівчаток, а дані поліції про викрадення нібито 317 школярок раніше були неточними.

Відомо, що це не перший інцидент, пов’язаний з викраденням дітей у Нігерії. Так, у 2014 році бойовики організації “Боко Харам” захопили в полон 276 школярок у місті Чібок. У грудні минулого року в сусідньому штаті Кацина бойовики захопили понад 300 хлопчиків. Викрадення також пов’язували з діяльністю “Боко Харам”, однак ці припущення не підтвердилися, і після перемовин дітей відпустили.

Фото: Reuters

Напади на заклади освіти є грубим порушенням прав дітей. Школи повинні бути безпечними місцями для навчання та розвитку, а навчання не має перетворюватися на небезпечну діяльність”,прокоментував інформацію про звільнення школярок у Джангебі представник ЮНІСЕФ у Нігерії Пітер Гокінс.

За словами фахівців, викрадення школярів та студентів, до яких вдаються бойовики, гарантує участь держави в перемовинах щодо звільнення, а це означає мільйонні викупи та робить викрадення дітей вигідними для кримінальних банд. Із грудня минулого року зі шкіл на північному заході Нігерії загалом викрали понад 600 учнів.

Нагадаємо, що минулого року у світі стало більше на 150 мільйонів дітей, які живуть у багатовимірній бідності, тобто без доступу до освіти, охорони здоров’я, житла, харчування, санітарії чи води. Після закриття шкіл на карантин, спричинений коронавірусом, 463 мільйони дітей у світі не можуть отримати доступ до дистанційного навчання.

Загалом у жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Так, 15 млн дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 млн дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter