У Нідерландах продовжили комендантську годину, через яку на початку року в країні спалахнули протести

Дата: 24 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Уряд Нідерландів вирішив на три тижні продовжити комендантську годину, щоб стримати епідемію коронавірусу.

Про це повідомили на сайті уряду країни. 

Запровадження комендантської години на початку року спричинило хвилю протестів у країні. Фото: Anadolu Agency

Нові карантинні заходи, які стали найсуворішими з початку пандемії в країні, запрацювали 23 січня. Відтоді жителям уперше з часів Другої світової війни заборонили виходити на вулицю між 21:00 та 4:30. За порушення можна отримати штраф у 95 євро. 

Невдоволені забороною люди вийшли на вулиці міст, унаслідок чого в країні відбулися масові протести та заворушення. Так, у Роттердамі, який вважають другим найбільшим містом у країні, через зіткнення мер оголосив надзвичайний стан. 

Після протестів критики комендантської години подали на уряд Нідерландів до суду, який згодом постановив, що комендантська година є незаконною, а тому її слід негайно скасувати.

“Комендантська година є далекосяжним порушенням права на свободу пересування і приватного життя та (побічно) обмежує серед іншого право на свободу зібрань та демонстрацій”,вважають судді.

За словами прем’єр-міністра Марка Рютте, фахівці попереджають владу про ризик третьої хвилі коронавірусу. Фото: DW

Однак влада оскаржила це рішення та продовжила комендантську годину до 4:30 15 березня 2021 року. За словами прем’єр-міністра Марка Рютте, фахівці попередили про ризик третьої хвилі коронавірусу, однак влада визнає, що суспільство, а особливо люди похилого віку, дуже втомилося від жорстких обмежень.

Попри подовження комендантської години нідерландський уряд послабив деякі інші обмеження. Так, з 1 березня частково відновлять навчання в класах студенти професійних шкіл та університетів, згодом дозволять відновити роботу масажним салонам та перукарням, а молодим людям віком від 26 років дозволять знов тренуватися разом на вулиці на спортивних майданчиках.

“Заходи коронавірусу перевіряють стійкість кожного як фізично, так і психічно. Що довше триває криза, то важче стає для всіх. Зараз, коли минув рік, соціальні та економічні наслідки пандемії різко зростають”, – зазначили в уряді. 

Нагадаємо, що з 24 лютого в Україні почав діяти адаптивний карантин, а тому регіони знов поділять на зони. Наразі на всій території України вже встановили жовтий рівень епідемічної небезпеки, однак у деяких регіонах ситуація гірша. Так, через стрімке зростання кількості випадків зараження коронавірусом в Івано-Франківській області вже встановили 16 контрольно-пропускних пунктів та розгорнули перші в країні мобільні шпиталі.

Фотографія обкладинки: Getty Images

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter