У Нідерландах люди три дні поспіль протестують проти комендантської години, введеної через ковід

Дата: 26 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Нідерландах уже три доби поспіль відбуваються масштабні акції протесту проти комендантської години, запровадженої задля стримання поширення коронавірусу. 

Про це повідомляє BBC.

Фото: ЕРА

Нові карантинні заходи, які стали найсуворішими з початку пандемії, запрацювали 23 січня. Відтоді жителям країни вперше з часів Другої світової війни заборонили виходити на вулицю між 21:00 та 4:30. За порушення можна отримати штраф у 95 євро. 

Незгодні з новими правилами люди вийшли на вулиці. Протестувальники влаштували підпали та кидали в поліцейських каміння. Правоохоронці також повідомляли про пограбування деяких магазинів. У Роттердамі, який вважають другим найбільшим містом у країні, через зіткнення мер оголосив надзвичайний стан, що надало поліції більше прав для затримання. Наразі вже відомо, що для припинення сутичок силовики використовують водомети та собак.  

Фото: AFP
 
“Те, що мотивувало цих людей, не має нічого спільного з протестуванням, це кримінальне насильство, і ми розглядатимемо це саме так”, – заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

На третій день протестів у країні затримали 184 людини. У поліції зіткнення називають найсильнішими за 40 років. 

Нагадаємо, що минулого року протести невдоволених карантинними заходами відбулися в Німеччині. Влітку Конституційний суд країни навіть заборонив противникам карантину встановити табір у Берліні. Незадовго до цього там зібралася багатотисячна акція, учасниками якої стали, зокрема, люди, які вважають коронавірус “всесвітньою змовою”, антивакцинатори та прихильники крайніх правих поглядів. Демонстранти тоді тримали плакати з написами “Припиніть коронавірусне божевілля”, “Припиніть коронавірусну диктатуру” і закликами до уряду зняти карантинні обмеження та йти у відставку.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter